Samit EU u Briselu: U prvom planu rasprava o Bregzitu

U Briselu će danas početi dvodnevni samit Evropske unije na kojem će se raspravljati o Bregzitu, posebno u svjetlu otkazivanja glasanja o sporazumu u britanskom parlamentu. Hrvatski premijer zatražio raspravu o BiH.

Samit se održava neposredno nakon što je je britanska premijerka Theresa May uspjela obezbijediti podršku većine zastupnika Konzervativne stranke, koji su tajnim glasanjem odlučili da je zadrže na čelu te partije. May se našla na udaru kritičara u svojoj stranci zbog načina na koji je vodila pregovore o razlazu Velike Britanije i Evropske unije.

Skup u Briselu počinje raspravom o višegodišnjem budžetu, nakon čega će May dobiti priliku iznijeti svoja očekivanja i zahtjeve koji bi joj olakšali ratifikaciju sporazuma o izlasku iz EU-a.

Premijerka je prethodno u Parlamentu odgodila glasanje o dogovoru koji je postignut sa  administracijom u Briselu.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker intenzivirao je razgovore s liderima EU pred samit u Briselu. Portparol Komisije, Margaritis Schinas, rekao je za Reuters da je Juncker razgovarao telefonom s holandskim premijerom Markom Rutteom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U međuvremenu, šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian isključio je mogućnost ponovnih pregovora o sporazumu između Londona i Brisela o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovno će na samitu zemalja članica EU-a govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini nakon izbora, prenose agencije.

“Hrvatski premijer Andrej Plenković zatražio je da na samitu upozna čelnike o najnovijim stanju u BiH nakon izbora”, rekao je izvor koji prenosi HIna.

Kiparski predsjednik Nicos Anastasiades zatražio je da govori o Srbiji i Kosovu, dodao je isti izvor i objasnio da je dužnost predsjednika Evropskog vijeća da to omogući kada to od njega zatraže čelnici zemalja članica.

Rasprava o BiH i Kosovu i Srbiji održaće se u okviru rasprave o vanjskopolitičkim pitanjima, koja je na dnevnom redu samita.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*