Demonstrator wearing Yellow Vests (Gilets jaunes) protest against the rising of the fuel and oil prices on November 17, 2018on the RN 90 road between Albertville and Chambery, central eastern France. - French drivers seething over high fuel prices have vowed to snarl traffic across the country on November 17 in a widely supported protest that could prove the trickiest so far for French President. (Photo by JEAN-PIERRE CLATOT / AFP)

Francuska vlada pozvala je “Žute prsluke” da se uzdrže od organizovanja novih protesta

Francuska vlada pozvala je “Žute prsluke” da se uzdrže od organizovanja novih protesta tokom predstojećeg vikenda zbog policijske akcije, nakon napada na božićnu pijacu u Strazburu.
Portparol Vlade Benžemon Grivo saopćio je da demonstracije planirane za vikend za sada nisu zabranjene, ali je pozvao demonstrante da budu “razumni” nakon što je predsjednik Francuske Emanuel Makron ponudio niz finansijskih olakšica, uključujući povećanje minimalne plate i smanjenje poreza penzionerima sa malom penzijom.

On je, međutim, naglasio da odluka demonstranata o tome da li će planirani protesti biti otkazani ne zavisi od vlade, javio je AFP.

“Bilo bi bolje da, u svjetlu napada u Strazburu, svako može mirno da obavlja obaveze u subotu, pred novogodišnje praznike sa svojim porodicama, umjesto da protestuju i tjeraju bezbjednosne snage da ponovo rade”, istaknuo je Grivo.
Protesti “Žutih prsluka” započeti su 17. novembra zbog povećanja taksi na gorivo, ali su ubrzo perrasli u opšti revolt zbog životnog standarda i nezainteresovanosti predsjednika Makrona za probleme običnih građana.

Skoro 90.000 policajaca angažovano je u Francuskoj u subotu, 8. decembra, uz 8.000 u Parizu i deset oklopnih vozila.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*