Danas Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se svake godine 17. oktobra u cijelom svijetu, još od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je taj dan za promicanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim zemljama, naročito onima u razvoju.

Borba protiv siromaštva i dalje je u središtu Milenijumskih razvojnih ciljeva UN (MDG) i post-2015 razvojnog plana.

Pitanje siromaštva u Bosni i Hercegovini je skoro uvijek i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva.

Sigurna radna mjesta, prihodi od rada koji omogućavaju život dostojan čovjeka, uslovi rada, prilike za različite vrste profesionalnih treninga i dostupnost socijalne zaštite pitanja su koja više nego ikada utječu na svakodnevnicu ljudi koji žive u siromaštvu širom svijeta.

Aktivnosti organizacija Crvenog križa FBiH na obilježavanju ovog datuma su usmjerene na posjete siromašnim zajednicama, podjelu humanitarnih roba najugroženijim korisnicima u područjima pogođenim nedavnim poplavama u BiH.

U sklopu održavanja Kampa mladih Crvenog križa FBiH u Cazinu 17. oktobra planirana je aktivnost podjele paketa hrane i higijene za 30 porodica pogođenih poplavama, kao i rad mladih u lokalnoj zajednici.

Crveni križ Federacije BiH je u 2013. godini sa humanitarnom pomoći pomagao 31.218 građana.

Vrijednost pomoći građanima iznosila je oko 5.000.000 KM.

Od toga vrijednost prikupljene pomoći u okviru nedjelje solidarnosti (hrana, higijena, odjeća i obuća, posteljina, igračke, pelene, ogrijev, novačna sredstva) iznosila je 123.062 KM.

U strukturi Crvenog križa FBiH je u periodu maj septembar 2014. godine za ugroženo stanovništvo poplavama i klizištima prikupljeno i distribuirano 4.340,38 tona razne humanitarne robe procijenjene vrijednosti oko 12.164,140 KM, saopćio je Crveni križ Federacije BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*