Hajrudin Trle konačno oslobođen krivice za ratni zločin

Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) danas je Hajrudina Trle oslobodio krivice za ratni zločin za koji se teretio, a koji je bio počinjen na području Kalesije.

U aprilu ove godine, Kantonalni sud u Tuzli oslobodio je Trleta krivice da je 21. aprila 1993., kao pripadnik 3. bataljona Treće tuzlanske brigade, nakon zauzimanja položaja Vojske Republike Srpske iz grupe zarobljenika izdvojio ranjenog Dragu Stevanovića i ubio ga pucajući mu rafalno u prsa, iz neposredne blizine, na Banj brdu, Općina Kalesija.

Na ovu presudu, žalbu je uložilo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, a koju je Vrhovni sud FBiH uvažio i odredio novo suđenje. Suđenje je održano jučer, 16. oktobra, da bi odmah danas Sud donio i svoju odluku kojom oslobađa Trleta krivice za ratni zločin.

– Pravda je pobijedila. Nisam ni sumnjao u Pravosuđe BiH. Ovo što smo preživječli ja i moja porodica ne bih poželio nikome, čak ni onima koji su lažnim svjedočenjima optuživali za ratni zločin. Hvala svima koji su vjerovali u moju nevinost, a posebno mom advokatu Šabanu Mujčinoviću – kazao nam je neposredno nakon izlaska iz sudnice oslobođeni Trle, ne krijući radost.

Inače, danas izrečena oslobađajuća presuda Trletu je njegova treća po redu oslobađajuća presuda u zadnje dvije godine.

(Dnevni avaz)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*