Izetbegoviću uručena nagrada Crans Montana

Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću uručena je večeras u Ženevi nagrada Crans Montana Foruma, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Izetbegović je u svom obraćanju na ceremoniji dodjele nagrade podjsetio da je tokom mandata kao član Predsjedništva BiH radio na pomirenju, reintegraciji, dijalogu i promovisanju evropskih integracija.

“Ovu nagradu doživljavam kao značajno priznanje za moje napore, kao i obavezu da nastavim da radim ono što sam činio u protekle četiri godine”, naglasio je Izetbegović.

On je dalje istakao kako nagrada Crans Montana za njega ima poseban značaj jer je istu nagradu dobio i njegov otac, prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alija Izetbegoić.

Izetbegović je naglasio da je u posljednje dvije decenije uloženo mnogo truda kako bi se izgradili mir i stabilnost ne samo u Bosni i Hercegovini već i u regionu. Također je upozorio na ekstremizam i nepovjerenje ističući kako je potrebno raditi na odbacivanju ovakvih i sličnih trendova.

“Trendovi dezintegracije moraju se zaustaviti kako ne bi postali prijetnja napretku koji smo ostvarili”, naglasio je.

On je nadalje pojasnio kako je optimističan i kako misli da će integracije nadvladati prošlost i otvoriti put ka svjetlijoj budućnosti. U cilju postizanja takvog cilja “mi moramo biti voljni da stalno učimo iz grešaka iz prošlosti”, naglasio je Izetbegović.

“Moramo više slušati, razumjeti i poštovati jedni druge. U vremenu pred nama najvažnija nam je misija da izgradimo mostove povjerenja, razumijevanja, poštovanja i saradnje”, kazao je Izetbegović dodajući kako je za takvo što zahtjeva mnogo rada.

Bakir Izetbegović je podsjetio da je politička vizijia koju on zastupa tokom parlamentarnih izbora, koji su održani prošle sedmice, dobila značajnu podršku građana.

Ističući da je BiH centralna tačka koje se razvijaju događaji na Zapadnom Balkanu Izetbegović je ukazao na značaj ove zemlje kada je u pitanju njeno historijsko iskustvo.

“BIH je mjesto susreta civilizacija, most između Istoka i Zapada. Njena jedinstvena multietnička kultura gradila se tokom hiljadu godina tolerancije i međusobnog poštovanja njenih građana, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost. Zato je neophodno uspješno očuvati taj specifični mikrokosmos. Bosni je potrebna Evropa, ujedinjena Evropa koja je stabilna, prosperitetna i koja sarađuje”, naglasio je Izetbegović.

Istakao je kako je isto tako Evropi potrebna BiH pojašnjavajući to da Evropa počiva upravo na ideji koju su građani BiH čuvali i branili kroz historiju, a to je ideja ujedinjenosti u različitosti.

(AA/MOJportal)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*