Udruženje ˝Zemlja djece˝ nizom aktivnosti obilježilo Dan borbe protiv trgovine ljudima

Danas se obilježava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Brojnim kampanjama širom zemlje nevladine organizacije, uz podršku Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, pokušali su podići svijest javnosti o prosjačenju te iskorištavanju djece u te svrhe.

I Udruženje “Zemlja djece” podržalo je ovu akciju tako što su na nekoliko lokacija u Tuzli, organizovali distribuciju promotivnih materijala građanima i informisali ih o ovom problemu.

Nažalost, naša zemlja dobro je tlo za trgovinu ljudima stoga je neophodno stalno podsjećati građane na ovaj problem istakla je Dženana Žilić, predstavnica Udruženja ˝Zemlja djece˝. Ovo udruženje konstantno upozorava kako su u najvećoj opasnosti djeca koja žive i rade na ulici, koja nisu sama izabrala da prosjače. Njih ne treba osuđivati nego im pomoći.

Građanima su poslali poruku da djeci koja prose ne daju novac jer na taj način podržavaju kriminal. Ono što možemo učiniti je da, ukoliko primjetimo djecu u prošnji, prijavimo slučaj na brojeve telefona policijske stanice Tuzla 035/270-555; 293-444; 270-666 ili pozovemo SOS telefon Udrženja ˝Zemlja djece˝ Tuzla.

Ranije je Udruženje ˝Zemlja djece˝ organizovalo edukacije učenika u osnovnim školama u gradu, nakon čega je održano i takmičenje, s ciljem podizanja svijesti najmlađih o važnosti i načinima prevencije trgovine ljudima.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*