Najmanje 43 osobe su poginule kada je cunami udario u obale Jave i Sumatre,

Najmanje 43 osobe su poginule, a 584 povrijeđeno kada je cunami udario u obale Jave i Sumatre, u područje Sunda prolaza u Indoneziji saopštila je Nacionalna agencija za katastrofe. Cunami izazvala aktivnost vulkana.
Nekoliko osoba su prijavljeni kao nestali. Materijalna šteta je ogromna. Uništeno je oko 430 stambenih jedinica, devet hotelakao i desetine brodova i čamaca.

Indonezijska agencija za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku (BMKG) saopštila je kako cunami nije nastao kao uzrok zemljotresa, već zbog aktivnosti vulkana na planini Anuk Krakatoa. Također dosta je utjecala i činjenica da je Mjesec pun te tako uzrokuje promjene na vodi koje stvaraju i plimne valove.

Morske mijene su periodično dizanje (plima) i spuštanje (oseka) morske i okeanske površine i premještanje vodenih masa (plimne struje) prouzročeno gravitacijskom silom kojom Mjesec i Sunce djeluju na vodene mase i Zemljinom vrtnjom (rotacijom).  One su uz morske struje i valove jedini prirodni pokretači vodenih površina. Razmak između jedne plime ili jedne oseke je 6 sati, 12 minuta i 30 sekundi. Plima i oseka utječu na stvaranje i kretanje Zemljinih tektonskih ploča te na žive organizme na Zemlji.

U septembru oko dvije hiljade ljudi je poginulo kada je razoran zemljotres pogodio ostrvo Sulawesi, uzrokujuću i cunami koji je pogodio grad Palu.
U Indoneziji su zemljotresi česti jer je smještena u Vatrenom prstenu Pacifika.
Vulakn Anak Krakatoa ili kako ga lokalno stanovništvo zove Dijete Krakatoa pojačao je aktivnosti posljednjih mjeseci.
Iz geološkog institu kažu da je erupcija trajala dvije minute i 12 sekundi. Oblak pepela digao se čak I 400 metara iznad vulkana. Nikome nije dozvoljeno da se približi vulkanu. Zabrana je uvedene do dva kilometra u krugu.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*