Svečanost povodom Nove 1436. hidžretske godine

Centralna svečanost povodom Nove hidžretske 1436. godine, za područje Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli održati će se u četvrtak, 23. oktobra u džamiji Kralj Abdullah, u Tuzli . Svečanost će biti upriličena poslije akšam namaza.

Hidžra, preseljenje muslimana iz Mekke u Medinu, događaj je od kojeg je počelo računanje vremena po islamskom, lunarnom kalendaru. Sama riječ hidžra u arapskom jeziku je vezana za glagol hadžere, koji u prijevodu na bosanski jezik znači – izaći.

Širom Bosne i Hercegovine, pa tako i u džematima Muftijstva tuzlanskog, različitim programima biće obilježen dolazak Nove hidžretske godine u džamije, kuće i porodice.

Prema kazivanjima starijih, u Bosni je običaj da se na dan Nove godine kupi nešto novo za domaćinstvo, nešto što bi koristila čitava porodica. Djeca se obično daruju novim odjevnim predmetima, dok domaćice peku halvu da kuća zamiriše melecima.

Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine. Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

(Tuzlarije)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*