Indonezija podigla nivo upozorenja na vulkansku erupciju

Indonezijske vlasti u četvrtak su podigle nivo upozorenja na vulkansku erupciju Anak Krakatoaa, nakon cunamija kojeg je proteklog vikenda izazvala erupcija i u kojem je poginulo 430 osoba, dok se još 159 vodi kao nestalo.

Agencija za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa objavila je da je stanje upozorenja na Anak Krakatoa podignuto na treći nivo, što je stepen ispod najvišeg nivoa. Zbog toga su preusmjereni svi letovi u blizini vulkana.

Erupcija vulkana koja se dogodila oko 21.30 sati u subotu prouzrokovala je da se dio kratera vulkana obrušio i skliznuo u okean, što je izazvalo cunami sa valovima visine do pet metara, koji su pogodili obale Sundskog prolaza. Osim ljudskih žrtava cunami je pričinio veliku materijalnu štetu, uništivši stotine kuća, trgovina i brodova.

Indonezija se nalazi na “Vatrenom prstenu“ u Tihom okeanu, gdje se tektonske ploče sudaraju i uzrokuju česte seizmičke i vulkanske aktivnosti.

U septembru ove godine zemljotres jačine 7,4 stepeni po Rihteru pogodio je ostrvo Sulawesi, što je izazvalo cunami koji je odnio više od 2.000 života.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*