Moran: May očajnički pokušava spasiti Brexit

Odluka britanske premijerke Theresa May da titulu viteza dodijeli istaknutim pristalicama Brexita političari i mediji ocjenjuju kao “očajnički pokušaj” da dobije podršku za svoj sporazum o izlasku iz EU.

Bivši ministar i poslanik John Redwood bio je snažan kritičar sporazuma koji je May postigla s Briselom i tokom sedmice je objavio na svom blogu tekst pod nazivom “Osam pogrešnih stvari u sporazumu o povlačenju”.

Redvud u tekstu sporazum opisuje kao “nevjerovatno loš za Britaniju, a sjajan za EU”.

Međutim, Redvud se našao na novogodišnjoj počasnoj listi za dodjelu titule viteza, što je izazvalo optužbe da May koristi sistem nagrade da bi dobila neophodnu podršku u parlamentu pred glasanje o sporazumu 14. januara, prenosi Srna.

Zastupnica iz redova liberalnih demokrata Leila Moran rekla je britanskom dnevniku “Guardian” da nagrada za Redvuda ukazuje na očaj May.

– Ne mogu to da gledam drugačije osim kao očajni pokušaj da se ublaže kritike sporazuma o Brexitu. Sve ovo izaziva urušavanje povjerenja u politiku. Red viteza predstavlja sve najbolje kod Britanaca, a ne nagradu za podmukle ekstremiste Brexita, poput Redvuda – rekla je Moran.

Redvud je bio državni sekretar za Vels u administraciji premijera John Majora.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*