Radnici Dite sa današnjeg protesta za srijedu najavili novi

Radnici  Fabrike deterdženata „Dita“ Tuzla i jutros su se okupili pred zgradom Vlade TK-a, kako bi po ko zna koji put tražili rješenje svog problema, kao  i objašnjenje obavještenja koje su dobili od premijera Tuzlanskog kantona Bahrije Umihanića. Premijer Umihanić primio je predstavnike ovih radnika  kako bi ih obavijestio da Vlada TK neće moći izvršiti prijenos dionica Dite, te samim tim, ni prenijeti vlasništvo Fabrike na Vladu.

Na jutrošnjem sastanku, radnicima je rečeno  da moraju čekati odgovor od Tužilaštva, novu većinu u Skupštini TK koja će potvrditi zaključke dosadašnjeg saziva, ili da sami kupe fabriku za 1 KM.

Nove proteste, radnici su najavili za  srijedu. Tada će se okupiti  ispred Vlade TK-a, a zatim će, tvrde, blokirati južnu i sjevernu saobraćajnicu i upozoriti na to da mogu poduzeti i radikalne mjere. Radnici Dite  u srijedu očekuju da će im se pridružiti  i radnici ostalih propalih preduzeća sa područja TK, koji su članovi Sindikata Solidarnosti.

Emina Busuladžić, predsjednica Štrajkačkog odbora Dite istakla je da su ona i njene kolege uradili dobru stvar i za sam grad. Naime, danonoćno se radi na izmiještanju otrovnog materijala iz kruga Fabrike.

Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika Fabrike deterdženata Dita, kaže da su premijeru na sastanku prenijeli poruku da će ključeve od Dite sami dati vlasniku Fabrike, ukoliko im uplati dugujuće plate i doprinose. U suprotnom je upozorio da niko ne ulazi u krug Fabrike, jer može, kako navodi Mehmedović,  pasti “mrtva glava”.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*