Put BiH prema EU u 2018. godini

2019. godina trebala bi biti ključna za proces eurointegracije BiH. Nakon predaje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, ta institucija bi trebala dati svoje mišljenje o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Evo šta je obilježilo proteklu godinu kada je riječ o evropskom putu naše zemlje.
autor: Neda Tadić

Vlasti BiH su krajem veljače uručile predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru i povjereniku Johannesu Hahnu odgovore na 3.242 pitanja.

Europska komisija je u veljači usvojila Strategiju proširenja EU na Zapadni Balkan. Jasno se navodi da su vrata Europske unije otvorena kada zemlje budu ispunile kriterije za članstvo. Vladavina prava mora biti ojačana, funkcioniranje institucija poboljšano, a reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, kao i reforma javne uprave, trebaju pružiti stvarne rezultate. Među ključnim područjima navedeni su sigurnost i migracije, Socioekonomski razvoj, Transportna i energetska povezanost, Digitalna agenda te Pomirenje i dobrosusjedski odnosi.

Institucijama BiH je bilo potrebno čak četrnaest mjeseci da odgovore na osnovna pitanja iz Upitnika, iako je rok Europske komisije bio šest. Pola vremena je utrošeno na formiranje mehanizma koordinacije.

 

Europska komisija je u travnju objavila paket proširenja kojim je potvrđena politika proširenja temeljena na strogim uvjetima. U Privremenom izvješću za BiH, između ostalog, traže se i hitne izmjene izbornog zakona.

U svibnju je u bugarskoj prijestolnici održan Samit EU-Zapadni Balkan. Usvojena je i Sofijska deklaracija. Unija je obećala jači angažman na Zapadnom Balkanu, te potvrdila potporu europskoj perspektivi regije.

U lipnju je Europska komisija Vijeću ministara BiH uputila 655 dodatnih pitanja u svrhu pripreme mišljenja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. Rok od tri mjeseca koje su bh. vlasti dobile da odgovore na dodatna pitanja istekao je krajem srpnja.

 

Na Digitalnoj skupštini u lipnju u Sofiji Europska komisija i šest partnera sa Zapadnog Balkana zajedno pokreću Digitalnu agendu za Zapadni Balkan. Cilj je podržati tranziciju regije ka digitalnoj ekonomiji.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini značili su i svojevrstan odmak od tema eurointegracija naše zemlje. Nakon izbora europski zvaničnici su pozvali sve političke čelnike da preuzmu odgovornost i pristupe procesu formiranja vlasti na svim razinama tako što će konstruktivno raditi zajedno u interesu građana.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*