Šta se dešavalo na bh. sportskoj sceni u protekloj godini?

Uprkos problemima sa kojim se godinama susreću naši sportisti, 2018. godina bi se ipak mogla okarakterisati kao uspješna. Retrospektivu sportskih dešavanja u Bosni i Hercegovini u protekloj godini donosi Vladislav Majer.

Zimske olimpijske igre i Larisa Cerić
Na početku prošle godine oči bh. sportski javnosti bile su uprte u Pjong Čang, južnokorejski grad bio je domaćin Zimskih olimpijskih igara. Sa vrlo malim brojem sportista i miminalnim očekivanjima, bh. tim je ostvario ono što smo i očekivali. Dakle, ništa. S obzirom na davno ispričane, ali i dalje vrlo aktuelne priče , o nedostatku sistema, ulaganja i svega onog što bi trebalo biti normalno, a kod nas nije, takvi će nažalost biti i rezultati. I to sve dok se navedeno ne promjeni.

Ipak, neko, ne zahvaljući sistemu, već čistom talentu iskoči iz sivila, poput Larise Cerić. Najbolja sportskinja Bosne i Hercegovine prošle je godine bila treća na Svjetskom, druga na Evropskom džudo prvenstvu i zaslužuje sve čestitke za svoje rezultate. Ali i podršku za nastavak karijere.
Nogometna reprezentacija BiH
Naravno da se 2018. godine najviše pratila nogometna reprezentacije Bosne i Hercegovine. Novi selektor Robert Prosinečki, pokazao se kao pun pogodak i sjajno rješenje na klupi. Godinu je za bh. nogometeše obilježio izvanredan nastup u Ligi nacija, ali i serija od 9 mečeva bez poraza.

Selekcija naše zemlje se prošetala kvalitetnom i zahtjevnom grupom, u kojoj su bili Sjeverna Irska i Austrija. Bh. tim je osigurao nastup u najboljem, elitnom razredu Lige nacija, sa 3 pobjede i jednim remijem. Igra je bila moderna i sjajna, pristup i atmosfera izvrsni, te sa utemeljenim optimizmom očekujemo početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020-te godine. Bosna i Hercegovine je zajedno u grupi sa Italijom, Finskom, Grčkom, Armenijom i Lihtenšajnom. Kvalifikacije počinjemo 23-ćeg marta protiv Armenije.
Premijer liga i Kup BiH
U klupskom nogometu Bosne i Hercegovine, uz oskudan ili nikakav napredak po pitanju kvalitete ili infrastrukture, Zrinjski je odbranio naslov prvaka. Mostarci su zasluženo i treći put uzastopno, osvojili titulu Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Naslov osvajača Kupa Bosne i Hercegovine pripao je Željezničaru, koji je u dvije utakmice nadigrao Krupu. Nastup u kvalifikacijama za Euro kupove bh. klubove ponudio je sličnu sliku kao ranijih godina. Zrinjski, Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg nisu uspjeli proći više od jedne ili dvije prepreke na putu ka nekom vrhunskom rezultatu.
Košarkaška scena BiH
Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavila je kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Uz 3 promjene selektora, i tužnu činjenicu da niti u jednom trenutku nisi igrali svi najbolji igrači, naš tim je prošao prvi dio kvalifikacija i plasirao se u drugu fazu, što je realno dobar uspjeh. Koji su malo pokvarili porazi protiv Finske, Bugarske i Češke u toj drugoj fazi. Prvi čovjek saveza postao je Mirza Teletović, a selektora Vedrana Bosnića očekuje ozbljan rad u narednom periodu.

Talenta, kako znamo, ima više nego dovoljno. Na pragu sjajnog rezultat bila je ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine. Samo zbog slabije koš razlike u odnosu na konkrenciju, sa omjerom od 4 pobjede i dva poraza, naš tim se nije plasirao na Evropsko prvenstvo. I tu talenta itekako ima i ovaj mladi tim zaslužuje svu moguću podršku. Dodajmo da je Zrinjski, prvi put istoriji kluba, postao prvak nakon pobje protiv Igokee u velikom finalu. Kod žena, titula je pripala ekipi Banovića.
Bh. rukomet

Rukometna reprezentacija naše zemlje počela je kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020-te godine. Ostvarena je izvanredna pobjeda u gostima protiv Bjelorusije. Nakon toga uslijedio je poraz protiv Češke u Tuzli, a kvalifikacije se nastavljaju u aprilu ove godine, kada se igra dvomeč protiv selekcije Finske.
Dobra godina za naše tenisere
Teniska reprezentacije Bosne i Hercegovine ostvarila je lijep uspjeh, plasiravši se u plej of za ulazak u Svjetsku grupu Dejvis Kupa. Ključna je bila pobjeda protiv Slovačke u gostima od 3.2. Kasnije protiv Japana, bez povrijeđenog Damira Džumhura, nismo imali šansu, ali to ne umanjuje pozitivnu sliku.

Još ako se doda da su Mirza Bašić i Damir Džumhur osvojili po jedan ATP Turnir, godina bh. tenisa je bila sasvim dobra. Tenisku selekciju Bosne i Hercegovine na početku naredne godine očekuje susret u gostima protiv Australije, u novom formatu Dejvis Kupa.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*