Prezentirana Studija energetske učinkovitosti javnih objekata TK

Danas je u Tuzli prezentirana Studija energetske učinkovitosti javnih objekata TK.

Podaci UNDP-a BiH pokazuju da je prosječna potrošnja energije u javnim objektima u Bosni i Hercegovini tri puta veća od prosjeka Evropske unije, što ih kategorizira kao u potpunosti energetski neefikasne objekte. Zbog toga je i pokrenut projekat Zeleni ekonomski razvoj, čija je osnova izrada Studije utroška energije javnih objekata u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okolice TK. Na osnovu ove Studije bit će urađen plan povećanja energestke učinkovitosti objekata.

Novi federalni Zakon podrazumjeva da svaki kanton mora izraditi plan povećanja energetske učinkovitosti. TK je među prva dva koja će imati takav plan, što je i preduslov za dobijanje sredstava od Fonda za zaštitu okoliša.

Centar za razvoj i podršku Tuzla dao je stručnu podršku u izradi ove Studije, koja uključuje analizu oko 370 objekata na području TK.

Uvođenje energetske učinkovitosti u javni sektor doprinjet će uštedi sredstava, osigurati bolju kvalitetu života ali i omogućiti stvaranje ˝zelenih radnih mjesta˝.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*