Kulašin: Pravi značaj prosvjetne inspekcije u BiH prepoznao samo OSCE

Dvodnevna, druga Regionalna konferencija prosvjetnih inspektora o temi „Preventivna uloga prosvjetne inspekcije u osiguranju kvaliteta obrazovanja“, koju organizira Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, počela je danas u Sarajevu.

Učesnici konferencije su prosvjetni inspektori, više od 40 njih, iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije i BiH.

Glavna inspektorica u Ministarstvu obrazovanja, nauke i kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Refija Kulašin kazala je uoči konferencije da će danas nastojati pronaći kvalitetnije odgovore o tome kako prevenirati stanje u obrazovanju u BiH kroz razmjenu iskustava s kolegama iz država koje prisustvuju konferenciji.

Mišljenja je da je najbolja preventiva pravovremeno djelovanje inspekcije, kvalitetna priprema za rad, razmjena iskustava unutar ministarstava s drugim odjelima koji su vezani za obrazovanje te razmjena iskustava s ostalim kolegama.

– Saradnju s OSCE-om započeli smo s temom „Prosvjetna inspekcija – zanemareni resurs“. Pokušavamo da postanemo respektabilan resurs u oblasti obrazovanja. Koliko ćemo daleko otići, ne zavisi samo od prosvjetnih inspektora već i od nadležnih vlasti, kantonalnih i entitetskih, odnosno koliko će podrške pružiti inspektorima i prepoznati njihov značaj – istakla je Kulašin.

Po njenim riječima, pravi značaj prosvjetne inspekcije trenutno je prepoznao samo OSCE.

– Oni su nas jedini umrežili, stvorili situaciju gdje unutar BiH pravimo svoje mreže i razmjenjujemo iskustva s ostalim kolegama, jer smo bili zatvoreni u svoje teritorijalne okvire – istakla je Kulašin.

Inspektorica i viša savjetnica u Republici Sloveniji Zdenka Troha kazala je da prosvjetna inspekcija u Sloveniji ima značajnu ulogu „ako ne i najjaču, jer sve što se radi za djecu od velikog je značaja.“

U poređenju s ostalim inspektoratima, kaže da su dobro  opremljeni te da je inspekcijsko vijeće počelo bolje djelovati tako da se kvalitet inspekcijske kontrole može poboljšavati.

Bogoljub Lazarević iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije kazao je da u Srbiji u oblasti srednjeg i visokog obrazovanja ima dosta primjera nezakonitosti u izdavanju javnih isprava te da je to ono sa čim se u posljednje vrijeme često susreću.

Istakao je da je u oblasti visokog obrazovanja došlo do pojave velikog broja „piratskih“ fakulteta i da je tu sporno pitanje autentičnosti diploma.

– Međutim, svi fakulteti koji su akreditovani po zakonu o visokom obrazovanju imaju pravo da izdaju diplome, i one mogu biti predmet bilo koje vrste provjera – kazao je Lazarević.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*