U Sarajevu održana radionica o “Sporazumu za rast i zapošljavanje”

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi izjavio je danas na radionici o “Sporazumu za rast i zapošljavanje” u Sarajevu da smatra da su garancije za bolju budućnost bh. građana članstvo u EU i poboljšanje ekonomskih uvjeta.

Po njegovom mišljenju, nedovršene strukturne reforme su razlog zašto bh. ekonomija ne uspijeva da generira dovoljno ekonomskog rasta i radnih mjesta.

Daviddi je istakao da ekonomski rast mogu generirati znanje i inovacije, konkurentnost kompletnog privrednog sistema i bolje iskorištavanje resursa.

Dodao je da je potrebno sagledati kako je nešto moguće napraviti relativno jednostavnim mjerama koje može implementirati nova vlast koja dolazi.

Daviddi tvrdi da su te mjere smanjenje poreza na plaće, izmjene radnog zakonodavstva, pojednostavljenje poslovnog okruženja, obustavljanje podrške preduzećima u problemima, borba protiv korupcije i reforma sistema socijalne zaštite.

Upitan o eventualnom finansijskom kolapsu BiH, Daviddi je odgovorio da javni dug BiH nije naročito visok, da iznosi oko 50 posto BDP-a i čak je ispod granice propisane kriterijem Evropske unije o ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Pojasnio je da je servisiranje dijela vanjskog duga koji je kratkoročan predstavljalo značajan problem zadnje tri godine, ali dobra vijest je da će u naredne dvije godine servisiranje vanjskog duga biti drastično smanjeno, s oko 400 miliona KM na 70 ili 50 miliona KM.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen predstavio je 24. jula 2014. u Sarajevu “Sporazum za rast i zapošljavanje” koji sadrži paket reformi na kojem su rad započeli učesnici “Foruma za prosperitet i zapošljavanje”, koji je održan krajem maja 2014. u Sarajevu.

Rekao je da je planirano održavanje okruglog stola s predstavnicima nove vlasti čime bi bio dat poticaj Sporazumu i utvrđen ozbiljan plan reformi za naredne četiri godine, te da su MMF, Svjetska banka i EBRD spremni pomoći.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*