Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un posjetio Kinu na svoj 35. rođendan

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un stigao je u Peking u okviru svoje posjete Kini na pozivnicu kineskog predsjednika Xija Jinpinga, piše BBC.
Kim će boraviti u Kini do 10. januara zajedno sa svojom suprugom Ri Sol-ju, javljaju državni mediji. Posjeta je uslijedila u vrijeme pregovora o drugom samitu između Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Njih dvojica su se sastali u junu, a to je bio prvi takav sastanak otkako je Trump prvi čovjek SAD-a.

Špekulacije o Kimovoj posjeti Kini su dostigle vrhunac u ponedjeljak nakon što je sjevernokorejski voz viđen kako prelazi granicu. Desetine vozila sigurnosnih službi su blokirale ceste oko željezničke stanice u pograničnom gradu Dandongu. Gostima hotela u ovom gradu nije bilo dozvoljeno da ulaze u sobe čiji su prozori okrenuti prema granici, vjerovatno kako ne bi vidjeli voz. Taj voz je sličan onome koji je Kimov otac Kim Jong-il koristio za posjete Kini i Rusiji 2011. godine. Ulicama Pekinga je prošla kolona vozila s jakim osiguranjem.

Ovo je četvrta Kimova posjeta Kini za manje od godinu dana. Danas je navodno njegov 35. rođendan. S predsjednikom Kine se nije sastao u prvih šest godina na poziciji sjevernokorejskog vođe.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*