Ženska mreža BiH poziva na poštovanje ravnopravnosti spolova prilikom formiranja vlasti

Nakon provedenih općih izbora u BiH, a pozivajući se na Zakon o ravnopravnosti spolova, Ženska mreža BiH uputila je svim parlamentarnim strankama na svim nivoima vlasti u BiH zahtjev da osiguraju ravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju.

Ova obaveza postoji i za sve ovlaštene predlagače prilikom izbora predstavnika i delegacija u međunarodnim organizacijama i tijelima, podsjećaju iz Ženske mreže.

Zakon propisuje da ravnopravna zastupljenost spolova postoji u slučaju kada je jedan od spolova zastupljen najmanje u procentu 40 posto u organima uprave, a diskriminacijom po osnovu spola smatra se situacija kada ne postoji ravnopravna zastupljenost.

– U procesu formiranja nove vlasti zahtijevamo i očekujemo puno poštivanje i dosljednu primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova – stoji u saopćenju.

Napominju da se ravnopravna zastupljenost spolova mora garantirati i pri imenovanju parlamentarnih/skupštinskih komisija i/ili odbora, izboru predsjedavajućih/predsjednika i zamjenika predsjedavajućih, potpredsjednika parlamenata/skupština, izboru predsjednika vlada i ministara.

Pored toga, zahtijevaju da se u narednom periodu radi na izmjeni Izbornog zakona BiH tako da za naredne opće izbore ne bude samo ravnopravnu zastupljenost spolova od minimalno 40 posto na izbornim listama nego i u samim skupštinama/parlamentima.

Ženska mreža BiH je neformalna grupa organizacija civilnog društva, i drugih mreža civilnog društva, neformalnih grupa i pojedinaca koji zastupaju i bave se ženskim ljudskim pravima i podsticanjem rodne ravnopravnosti u BiH, a koja promovira antidiskriminaciju, slobodu odlučivanja, jednakost, nenasilje i antimilitarizam.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*