Fosil morskog stvorenja nalik delfinu predstavljen u 3D varijanti

Iako je većina kostiju nestala u moru, lobanja je ostala skoro u cjelini sačuvana, što je omogućilo naučnicima da je digitalno rekonstruiraju.

Fosil, čiji je izgled otkriven u časopisu PeerJ, daje jedinstven uvid u život ihtiosaura. Ovo neobično morsko stvorenje se hranilo ribama, lignjama, a vjerovatno i drugim morskim organizmima.

Kosti ovog reptila su pronađene na jednoj farmi u Velikoj Britaniji prije nešto više od 60 godina, ali njihov značaj tek je sada došao na vidjelo. Zanimljivo je istaći i to da je lobanja nedavno javnosti predstavljena u digitalnoj 3D varijanti s posebnim fokusom na čeljusti ovog diva.

“Potrebno je više od pola stoljeća da se ihtiosaur prouči i opiše, ali se isplatilo čekati”, rekao je paleontolog Dean Lomax s Univerziteta u Manchesteru.

Zahvaljujući podacima prikupljenim CT skeniranjem, istraživači Nigel Larkin i Laura Porro uspjeli su digitalno rekonstruirati cijelu lobanju u 3D verziji.

“CT skeniranje nam omogućava da steknemo uvid unutar fosila. U ovom slučaju mogli smo vidjeti duge kanale u kostima lobanje koji su izvorno sadržavali krvne žile i živce”, saopćili su stručnjaci.

Ovaj ihtiosaur je prvobitno identificiran kao česta vrsta prethistorijske životinje, ali nakon što je detaljnije proučen naučnici su ga predstavili kao rijetku životinju nazvanu Protoichthyosaurus prostaxalis.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*