Bh. imovina između hrvatskih i međunarodnih sudova: Predstoje li dugi, neizvjesni i skupi procesi

“Da svoj prijedlog za ocjenu ustavnosti Uredbe Vlade Republike Hrvatske o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji RH i Zakona o upravljanju državnom imovinom ne smatram osnovanim ne bih Ustavnom sudu RH podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti”, kazao je Trutin za Klix.ba.

Dodao je da je posegnuo za tim pravnim sredstvom s obzirom na to da je čvrstog uvjerenja da odluke nisu u skladu s Ustavom RH i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda provedenom u hrvatski pravni sistem 1997. godine.

“Rješavanje problema dviju država je, uz ostalo, pravni i civilizacijski odnos prema svakome i svemu”, kategoričan je advokat Trutin.

Upitan kad bi se mogla očekivati odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, Trutin objašnjava da je to nemoguće znati.

“Ustavni sud kad bude odlučivao, oni će prvo ispitati da li postoji osnova da otvore raspravu o tom pitanju i ukoliko odluče donijet će odluku kojom se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti. Donošenje odluke o otvaranju postupka za ocjenu ustavnosti ne znači da će prijedlog kao takav biti prihvaćen, niti znači da će uredba i zakon biti utvrđeni da su protustavni. U svakom slučaju će Ustavni sud mene o tome izvijesititi”, rekao je Trutin.

Vlada RH je Uredbu o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske donijela 1991. godine, da bi Sabor RH u maju 2018. usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju državnom imovinom. Ova legislativa, na žalost BiH, odobrava susjednoj državi da bh. imovinu na svojoj teritoriji daje u koncesiju, što dalje otvara vrata prodaji nekretnina koje su gradile nekada velike kompanije iz BiH.

Ministarstvo državne imovine RH objavilo je potom oglas kojim poziva zainteresovane da dostave ponude za zakup 15 objekata turističke namjene i to na rok od 30 godina. Većina objekata koji se daju u zakup su objekti u vlasništvu Bosne i Hercegovine. Riječ je o nekretninama u mjestu Gradac na Makarskoj rivijeri, a po jedan je objekt na Rabu, u Biogradu na moru i Slanom.

Naš sagovornik Predrag Trutin je ranije za Klix.ba kazao da nekretnine, ukoliko na ponuđenom tenderu dobiju svoje zakupce, proizvode pravne učinke dok traje konkurs.

“I odluka koja se donese na temelju tog tendera, ona će proizvoditi valjane pravne učinke sve dok se legitimnim pravnim sredstvima pred nadležnim tijelima ne poništi, ukine, ospori, utvrdi ništavom itd. Ovisno o tome koji će se pravni instrumentarij upotrebljavati”, kazao je ranije Trutin.

On je istakao da će, ukoliko Ustavni sud Republike Hrvatske uredbu i zakon stavi van snage ili ih ukine, proizvesti pravne učinke na sve ono što je poduzimano na temelju odluke Ustavnog suda.

Direktor Federalne agencije za privatizaciju Amer Bekrić potvrdio je da je bio na sastancima sa advokatom Predragom Trutinom kojem je, kako kaže, dat nalog da pripremi prijedlog za ocjenu ustavnosti odluka Vlade RH i Sabora RH.

Klix.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*