Nastavak konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

U Sarajevu bi danas trebalo da bude nastavljena konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, nakon koje je planirana i vanredna sjednica o budžetu Federacije BiH za 2019. godinu.
Konstitutivna sjednica prekinuta je 27. novembra, zbog neslaganja stranaka o imenovanju predsjedavajućeg Predstavničkog doma u narednom četvorogodišnjem mandatu.

Prema predloženom dnevnom redu, predviđeno da se poslanici po hitnom postupku izjasne o Prijedlogu budžeta Federacije BiH za ovu godinu, o predloženom zakonu o izvršenju budžeta, te o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o budžetima u Federaciji BiH.

Vlada Federacije BiH utvrdila je 12. decembra i uputila Parlamentu Federacije BiH na usvajanje Nacrt budžeta za 2019. godinu od 2.653.843.356 KM, koji je za 335,8 miliona KM ili 11 odsto manji od prošlogodišnjeg budžeta.
Hitno usvajanje budžeta za ovu godinu, već su tražili sindikat državnih službenika i udruženje poljoprivrednika u ovom entitetu.

Planirano je i da se Predstavnički dom izjasni o davanju saglasnosti na ovogodišnje finansijske planove Federalnog zavoda za zapošljavanje, Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*