Da li će biti uhapšen budući hrvatski član Predsjedništva BiH?

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH do sada je od 18. juna kada je i uhapšen dao veći broj iskaza pred Tužilaštvom BiH, saznaje bh. novinska agencija Patria.

Imena visokih stranačkih funkcionera SDA, HDZ BiH i SNSD-a koja je Čaušević već navodio kako u prvoj izjavi datoj odmah nakon hapšenja, tako i u narednim, uglavnom su ista, samo što je svoje dodatne iskaze dopunjavao novim detaljima navodeći sve usluge koje je obavljao pod njihovim pritiscima.

Čaušević je iz pritvora pušten 12. septembra, a prema zakonu rok za podizanje optužnice od strane Tužilaštva BiH jeste šest mjeseci koliko će i trajati tužilačka istraga.

To bi značilo da se u januaru naredne godine može očekivati podizanje optužnice u aferi stoljeća u kojoj je država BiH prema onome što je do sada otkriveno oštećena za najmanje 2 milijarde KM, a u džepove pojedinca se slilo na desetine miliona KM.

Među najčešće spominjanim visokopozicioniranim političarima za koje je Čaušević navodio detalje gdje je s njima bio, o čemu su razgovarali, i šta su od njega tražili jeste i budući član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Podsjećanja radi, Čovića je bivši direktor UIO BiH spomenuo u kontekstu „prijateljskog nagovaranja” da za potrebe UIO kupi halu Sokola preko puta već kupljene zgrade.

Čović je navodno Čauševića vozao u svom automobilu, te mu pokazivao halu koju je sudski vještak procijenio na 900.000 KM da je UIO kupi za 1,5 miliona KM! Uprava tu zgradu ustvari i nije kupovala

od Sokola, već od Čovićevog prijatelja koji je objekt prvo privatizirao, a potom prodao UIO.

Indikativno je da je Čovićev prijatelj tu zgradu kupio od Sokola u vrijeme dok je budući hrvatski član Predsjedništva BiH bio na čelu ove mostarske kompanije. Razgovorima o kupovini sporne zgrade prisustvovali su i visoki funkcioneri HDZ BiH Dragan Vrankić i aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara i budući državni zastupnik Vjekoslav Bevanda.

Podsjećanja radi, Čović je već bio u pritvoru zbog slučaja „Lijanović“. On je 2006. godine osuđen na pet godina zatvora za zloupotrebu položaja u vrijeme kada je bio ministar finansija FBiH 2000. godine. Drugostepenom presudom Čović je oslobođen.

Nakon što bude završena istraga u slučaju kriminala vezanog za UIO BiH, te eventualno dokaže da su svi prozvani zvaničnici iz ove tri stranke zaista bili politički nalogodavci Čauševiću ( a kako sada stvari stoje dokaza je napretek), te da su nezakonito stejcali imovinsku korist koja se broji u milionima, postavlja se sasvim logično pitanje da li će onda biti uhapšen hrvatski član Predsjedništva BiH i pojedini državni zastupnici?

(Mojportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*