Predstavnički dom FBiH: Uloženo mnogo amandmana na budžet, diskusija u toku

Predstavnički dom FBiH danas, na prijedlog federalne Vlade, u hitnoj proceduri raspravlja o budžetu FBiH za 2019. godinu u iznosu od 2.653.843.356 KM što je za 335,8 miliona KM ili 11 posto manje u odnosu na prošlogodišnji. Budžet je poslanicima na današnjoj prvoj vanrednoj sjednici predstavio premijer FBiH Fadil Novalić.
Poslanička diskusija u više navrata izlazila iz okvira razgovora o budžetu, te se između ostalog raspravljalo o koeficijentu za obračun plata šefovima poslaničkih klubova.

Na predloženi budžet FBiH za 2019. godinu do sada je uloženo mnoštvo amandmana, koji i dalje pristižu, jer, zbog hitnosti procedure, oni se mogu ulagati do kraja rasprave o budžetu.

Pojedini amandmani odnose se na status porodilja. Budući da su predložena tri amandmana u vezi sa ovim pitanjem, poslanica Sabina Ćudić predložila je da Naša stranka, DF, GS i SDA pokušaju usaglasiti te amandmane.

Poslanik SDP-a BiH Damir Mašić je tokom rasprave predstavio je tri zajednička amandmana SDP-a, DF-a i Naše stranke koji će, kako je ocijenio, osigurati provođenje seta antikoruptivnih zakona, koji su usvojeni prije četiri godine, ali do danas nisu stupili na snagu.

“Imamo totalnu opstrukciju seta antikoruptivnih zakona”, naveo je on, te poručio kako je predložene amandmane potrebno usvojiti kako bi se uhvatili u koštac sa korupcijom i kriminalnom.

Poslanica PDA Elzina Pirić kazala je da je ova stranka podržala hitnu proceduru usvajanja budžeta zbog ranjivih kategorija, ali je poručila da će se o samom sadržaju budžeta izjasniti kada za to dođe vrijeme. Između ostalog, zamjerila je što u budžetu nisu predložena sredstva za prva zapošljavanja i samozapošljavanja.

Šefica Kluba SBB-ovih poslanika Azra Hadžić Bećirspahić potvrdila je da će ova stranka podržati predloženi budžet, jer je to neophodno za funkcionisanje FBiH.

Prema njenim riječima, budžet sadrži stavke koje je potrebno pohvaliti i pozdravi, poput povećanja penzija, te uvezivanja radnog staža-

Ona je najavila da će Klub SBB-a predložiti zaključak kojim će od Vlade FBiH tražiti da prilikom izrade rebalansa budžeta izdvoji dva miliona KM za razvoj namjenske industrije u USK.

Podsjećamo, poslanici su se prethodno izjasnili o tome da li će budžet razmatrati u hitnoj proceduri, koju je podržalo njih 55, 33 glasalo je protiv, a šest je bilo suzdržanih.

SDA, HDZ/HNS, SBB, PDA, A-SDA i jedan poslanik iz Nezavisnog bloka podržali su da se budžet razmatra u hitnom postupku, protiv su bili poslanici SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke i jedan iz Nezavisnog bloka, dok su poslanici Naroda i pravde, HDZ-a 1990, Laburističke stranke, te jedan poslanik iz Nezavisnog bloka bili suzdržani.

Iz Vlade FBiH ranije su obrazložili da budžet FBiH za 2019. godinu odražava opredijeljenost za nastavak provedbe mjera smanjenja ukupnih rashoda i izdataka, poboljšanja naplate prihoda, što bi u konačnici i uz ograničene kapacitete omogućilo stvaranje fiskalnog prostora za javne investicije, porast zaposlenosti, a time i poboljšanje socijalnog standarda.

U uvodu Prijedloga budžeta navodi se da se najznačajnije povećanje u okviru tekućih rashoda odnosi na povećanje tekućih transfera i drugih tekućih rashoda. Planirano povećanje tekućih transfera u 2019. godini odnosi se prvenstveno na povećanje transfera za PIO za 30,2 miliona KM u odnosu na budžet za 2018. godinu, usljed povećanog izdvajanja po osnovu člana 129. Zakona o PIO  i Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca obrambeno-oslobodilačkog rata, te povećanje transfera za Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH u iznosu od 2,5 miliona KM koje se odnosi na finansiranje programa Fonda solidarnosti, odnosno za citostatike za liječenje melanoma i nabavku tuberkulostatika.

Budžetom FBiH za 2019. godinu planirana je i implementacija sporazuma potpisanog između Vlade FBiH i Koordinacije boračkih udruženja kojim je predviđeno da se ukupan iznos izdvajanja za ove kategorije zadrži u iznosu od 315,5 miliona KM.

Također, u cilju poboljšanja položaja mlađih kategorija stanovništva i prepoznajući potrebu za rješavanjem njihovih osnovnih egzistencijalnih pitanja, budžetom FBiH za 2019. godinu planirana su sredstva u iznosu od 15 miliona KM kao subordinirani dug prema Union banci, koja će biti usmjerena za rješavanje stambenog pitanja ove kategorije stanovništva. Izuzev navedenog, planirano je i 10 miliona KM na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u svrhu uvezivanja staža za uposlene, od čega se 9 miliona KM odnosi na preduzeća u vlasništvu Federacije BiH, a milion se odnosi na uvezivanje staža za uposlenike privatnih preduzeća, navodi se u Prijedlogu budžeta.

Kada su u pitanju izdvajanja za plaće i naknade troškova zaposlenih, za ove namjene planirano je 233.552.371 KM, što je povećanje za 15.514.254 u odnosu na prošlu godinu. Samim time. uvećano je izdvajanje za doprinose.

– Bruto plaće i naknade po osnovu redovnog rada planirane su na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti  Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije Bosne i Hercegovine za 7.294 zaposlenika uz primjenu osnovice za obračun plaća od 330 KM, koja će se primjenjivati od mjeseca u kojem budžet Federacije BiH za 2019. godinu stupi na snagu – navodi se u dokumentu, te dodaje da je razlog povećanja usklađivanje osnovice za obračun plaće sa 315 KM na 330 KM, kao i ispunjenje zakonske obaveze isplate plaća i naknada zvaničnicima (zastupnici, ministri, savjetnici) šest mjeseci nakon prestanka njihovog mandata ukoliko nemaju zasnovan radni odnos.

I stavka izdataka za materijal, sitni inventar i usluge je uvećana za 20.297.581 u odnosu na prošlu godinu i sada iznosi 113.456.264, dok je za oko 36 miliona više planirano za tekuće transfere i druge tekuće rashode, pa je sada na toj poziciji planirano 1,067 milijardi.

Putni troškovi planirani su u iznosu od 3,1 miliona KM, odnosno veći su za 0,1 milion KM ili 5 posto u odnosu na iznos planiran budžetom Federacije BiH za 2018. godinu. Izdaci za usluge prevoza i goriva smanjeni su u odnosu na budžet Federacije BiH za 2018. godinu za 0,1 milion KM ili 3 posto i iznose 3,2 miliona KM.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*