Sela u Prači i dalje blokirana, potrebne jače mašine da očiste prilaze

“To su sela Vražalice, Čemernica, Donja Vinča, Petrovići, Brdarići, Datelji, Komrani, Revidol, Brojnići i Lunje. Ovdje su starije osobe koje imaju potrebu za medicinskim intervencijama ili osobe u stanju socijalne potrebe. Danas su na terenu i predstavnici Kantonalne Uprave civilne zaštite sa kojima vršimo obilazak kako bi sagledali situaciju i dogovorili šta dalje”, kazao je Munir Radača, pomoćnik načelnika općine Pale u FBIH.
Radača ističe kako su pdavaine izazvale velike probleme, posebno naslage snijega koje zahtjevaju dodatno čišćenje.

“Moramo angažovati jače mašine kako bi oslobodili prilaze selima. Već su naredbe proslijeđene firmama koje posjeduju tu mehanizaciju. Prema Kantonalnom štabu bit će upućeni određeni zahtjevi za interventnu pomoć jer mi ne raspolažemo sa dovoljno izvornih prihoda kojima bi mogli finansirati vanredne intervencije”, ističe Radača.

Glavni putni pravac prema Goraždu, regionalni put R-445 je prohodan, kao i magistralni put prema Sarajevu međutim saobraćaj se odvija otežano.

Zbog novih padavina problema ima i na drugim dijelovima ovog kantona, a u pojedinim selima na području Općine Foča u F BiH došlo je i do prekida telekomunikacija. Tako je visina snijega u Jabuci od 30 do 70 cm dok su u selima Božanovići, Smjeća, Mazlina i Kozarevići prekinute telefonske veze. U općini Foča u FBIH ističu da su poduzeli dodatne mjere s obzirom da na ovom području žive uglavnom starije osobe.

Magistralni put Ustikolina – Trnovo je prohodan, međutim čišćenje otežava snijeg od prevoja Grebak prema Delijašu i Trnovu koji je oko 100 centimetara.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*