Ima li Dom naroda u starom sazivu legitimitet da potvrdi budžet Federacije BiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH prije dva dana usvojio je budžet za 2019. godinu, a Dom naroda u starom sazivu bi trebao to i da potvrdi. Ipak, tumačenja Ureda visokog predstavnika govore da stari saziv nema legitimiteta da odlučuje o novim zakonima.

Slična situacija kao što je ova bila je i 2007. godine, a tada je OHR kazao kako Dom naroda iz prošlog sazva nema legitimtet donositi takve odluke.

“Nakon što se održe izbori i rezultati budu potvrđeni, ‘stari’ Dom naroda više nema demokratski mandat za donošenje zakona. Samo novi saziv Doma naroda FBiH može donositi nove zakone”, stoji u OHR-ovom tumačenju od prije 12 godina.

Aner Žuljević iz Socijaldemokratske partije BiH kaže kako nakon što je Predstavnički dom usvojio budžet jasno je da navedeni dokument ne znači praktično ništa dok ga ne usvoji i Dom naroda.

OHR treba izaći sa svojim stavom

“Kako već danima u javnosti imamo tumačenje sekretara Doma kako stari saziv ima legitimitet usvojiti budžet postavlja se pitanje kakav je stav OHR-a ako je poznato da su isti već jednom sa svoje strane osporili legitimitet starog saziva za donošenje bilo kakvog dokumenta. Kako od budžeta FBiH ovisi veliki broj građana, očekujem da OHR sa svoje strane izađe sa vrlo jasnim stavom o novonastaloj situaciji kako bismo dobili i adekvatnu adresu za sprečavanje finansijske blokade sa nesagledivim posljedicama”, izjavio je Žuljević.

Dodaje kako dodatno čitavu situaciju komplikuju i presude Ustavnog suda koje su u svojim obrazloženjima uvažile kontinuitet organa priznavajući apelante članove Doma naroda kao vjerodostojne.

“Ne treba napominjati kako osim budžeta, od Doma naroda zavisi i funkcionisanje Grada Mostara koje je već godinama taoc političkih odnosa u kojem se privremenim federalnim rješenjima omogućava donošenje budžeta kako grad u potpunosti nebi kolapsirao”, smatra Aner Žuljević.

Iz OHR-a nam do zaključenja ovog teksta nisu poslali odgovor na upit, no Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, za Klix.ba kaže kako presude Ustavnog suda iz 2011. godine govore o kontinuitetu zakonodavne vlasti, a u ovom slučaju oslanja se i na pravnu logiku da ako zastupnici svo to vrijeme uživaju prava, primaju plaće, onda imaju i obaveze.

Mandat traje četiri godine

“Ti ljudi su u mandatu, CIK im nije oduzeo mandate, nije imenovan novi dom, tako da taj kontinuitet postoji. Ja kao pravnik tako to logički tumačim, a u prilog ide i presuda Ustavnog suda”, pojasnio je Hadžiavdić.

Maksida Pirić, glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH, kaže kako oko ove teme da je institucija donijela odredbu da mandat članovima organa vlasti traje četiri godine te da onda treba provjeriti kada je imenovan ovaj “stari” Dom naroda i da li su prošle četiri godine.

Inače, saziv Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, koji je još aktuelan izabran je 16. januara 2015. godine, tako da po tumačenjima CIK-a njihov mandat traje još pet dana.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*