Vijeće ministara BiH razmatra Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa

Vijeće ministara BiH danas bi, na sjednici u Sarajevu, trebalo da razmatra Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa, koji je pripremila Komisija za NATO integracijski proces BiH. Radi se o dokumentu čija je izrada od BiH zatražena na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Sjevernoatlantskog saveza (NATO).
Usvajanje ovog plana u konačnici bi značilo aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u na šta BiH čeka već godinama. Plan obuhvata odgovore na set pitanja iz oblasti politike, odbrane, resursa i pravnih pitanja.

Ovaj dokument državni ministri trebali su razmatrati i na prvom dijelu sjednice održanom 27. decembra prošle godine, ali je ta tačka, na zahtjev ministara Dragana Mektića i Igora Crnatka, skinuta sa dnevnog reda.

Mektić je kao razlog naveo da nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi da se o njoj raspravlja, budući da Komisija za NATO integracije BiH nije završila svoj posao.

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostataka kvoruma, nakon što su na sastanku zvaničnika RS članovi Komisije iz tog entiteta pozvani da ne učestvuju u njenom radu.

Predstavnici Republike Srpske napredak BiH na putu ka članstvu u NATO-u povezuju sa stavom Srbije o vojnoj neutralnosti.

Nacrt Budžeta i stanje u oblasti migracija
Vijeće ministara BiH danas bi trebalo da razmatra i Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2019. godinu, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora.

Ukupan budžet institucija BiH, u iznosu od 966 miliona KM, utvrdilo je Fiskalno vijeće Globalnim okvirom fiskalne bilanse i politika. U okviru budžeta, za otplatu vanjskog duga predviđeno je 826 miliona KM.

Na dnevnom redu sjednice je i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH.

Pred ministrima će se također naći treći izvještaj monitoringa provođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019. i Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019. godine.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*