Barrosovo posljednje obraćanje Evropskom aprlamentu

Odlazeći predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso rekao je u svom posljednjem obraćanju Evropskom parlamentu (EP) da za sobom ostavlja ujedinjenu, otvorenu i jaču Evropu, spremniju da se suoči s izazovima današnjice.

Osvrćući se na činjenicu da se tokom njegovog mandata EU gotovo udvostručila po broju članica (s 15 na 28), Barroso je rekao:

-Mnogi su predvidali da Evropska unija neće moći da funkcionira s 25, 27 ili 28 članica i da će biti blokirana. Realnost je da EU nije blokirana proširenjem. Realnost je da je nekada zapravo bilo mnogo teže međusobno usaglasiti neke od zemalja-osnivača EU, nego svih 28 članica-.

Barroso upravo proširenje vidi kao mehanizam koji je povećao političku moć i ekonomski potencijal EU, ali i omogućio slobodan život za pola milijarde ljudi, prenio je Deutsche Welle.

U trenutku kada njegov naslednik Jean-Claude Juncker, koji od 1. novembra preuzima mjesto predsjedavajućeg EK, najavljuje konsolidaciju EU bez novih članica u narednih pet godina, Barroso gotovo ponosno naglašava činjenicu da su širenje Unije i njena dublja integracija bili kompatibilni procesi u posljednjih deset godina.

Poslije deset godina na čelu EK, Barroso u svom posljednjem obraćanju EP-u je naglasio da je EU, uprkos vremenu konstantnih kriza, uspjela da se otvori, konsolidira i ujedini na gotovo cijelom evropskom kontinentu oko vrijednosti kao što su mir, sloboda i pravda.

Finansijska i ekonomska kriza, kao najveća kriza u historiji evropskog projekta, pokazala je sposobnost i otpornost Unije, ne samo da se prilagodi i stabilizira, već i da postane i ostane najjači globalni igrač na polju trgovine, borbe protiv klimatskih promjena, humanitarne i razvojne pomoći i ulaganja u kulturu i inovacije, smatra Barroso.

Iako priznaje da je trenutni privredni rast u EU i pored “stabilizacije” prilika ipak “manji od očekivanog”, Barroso poziva Junckera da nastavi da vodi Evropsku uniju već zacrtanom politikom i da nastavi sa već započetim reformama, prenosi Tanjug.

-U Evropi se problemi ne rješavaju kroz revolucije ili još gore kontrarevolucije već kompromisom, reformama i evolucijom, poručio je Barroso.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.