Četrnaest stipendija od prodaje srebrenog ‘Cvijeta Srebrenice’

Stipendije za učenike i studente iz socijalno ugroženih porodica, prikupljene od prodaje srebrenog “Cvijeta Srebrenice” autora Mensura Bektića, dodijeljene su danas u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić Sarajevu.

Bektić je kazao da je ove godine 14 učenika i studenata dobilo po 500 KM te je zahvalio dobrim ljudima i predstavnicima institucija koji su kupovinom “Cvijeta Srebrenice” izrađenog u srebru omogućili da djeca dobiju stipendije koje im mnogo znače.

Podsjetio je da su prošle godine dodijelili šest stipendija u iznosu od 700 KM, jer su Majke enklave Srebrenice i Žepe predložile da daju manju svotu novca, a da povećaju broj stipendista.

Predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe Munira Subašić kazala je da su bili zaduženi za odabir stipendista. Istakla je da im se djeca redovno javljaju sa određenim zahtjevom za pomoć, tražeći stipendije, laptop ili prevoz te da su prošle godine dobili 86 molbi.

Glavni kriteriji pri odabiru stipendista je, naglasila je, da roditelje djece nemaju zaposlenje i da studenti i učenici imaju odličan uspjeh. Stipendisti su uglavnom iz Republike Srpske, Bratunac, Vlasenica, Kladanj, Rogatica, Žepa i Srebrenica, a dvoje djece j iz Kantona Sarajevo.

Stipendistica Advija Katica iz Kladnja, studentica Fakulteta zdravstvenih studija, kazala je da joj takva vrsta pomoći mnogo znači, budući da studira u drugom gradu. Iako veliki broj medicinara napušta BiH, Katica je kazala da namjerava ostati u BiH.

Stipendije su dodijeljene u organizaciji Fondacije u osnivanju “Cvijet Srebrenice” koji su u protekle četiri godine podijelili 43 stipendije.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*