Delegacija službe EU za vanjske poslove EEAS posjetila Ministarstvo odbrane BiH

Delegacija službe Evropske unije za vanjske poslove EEAS, koju je predvodila načelnica odjela za Evropu Kathleen Verstreken, boravila je danas u posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Uime ministrice odbrane BiH, s delegacijom EU je razgovarao pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović o strateškim pregledom Misije EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

Šajinović je iskazao dobrodošlicu članovima delegacije eksperata EU za vanjske poslove, zahvalio na podršci koju EUFOR u BiH pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u oblasti obuke i izgradnje i razvoja kapaciteta i sposobnosti Oružanih snaga BiH.

On je u uvodnom obraćanju istakao da je misija EUFOR ALTHEA važna ne samo za BiH, nego i za regionalnu stabilnost i sigurnost, te da su snage EUFOR-a u BiH važan partner za unapređenje ukupnih sposobnosti i kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Rzgovarano je i o ostvarenim vidovima saradnje sa snagama EUFOR-a u BiH s posebnim naglaskom na kolektivnu obuku koju EUFOR realizira u saradnji s OSBiH, procesu rješavanja viškova naoružanja i municije, deminiranju, pripremi i učešću pripadnika OS BiH u operacijam kolektivne sigurnosti.

Istaknuto je učešće pripadnika OSBiH u EU vođenoj operaciji u Centralnoafričkoj Republici, kao i o mogućnostima povećanja naše kontribucije u toj misiji i modalitetima pomoći EU Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u ovom segmentu.

Gosti iz Evropske unije su se posebno interesirali za ključne oblasti u kojima MO i OSBiH misiju EUFOR-a u BiH ostvaruju saradnju, i šta bi i u kojoj oblasti bi  EUFOR mogao učiniti više u smislu dodatne podrške Oružanim snagama BiH u procesu reješavanja viškova naoružanja i municije, deminiranja i unapređenja sigurnosnog okruženja u BiH.

U ekspertnoj skupini službe  EU za vanjske poslove su pored gospođe Verstreken bili još i David Palmer iz Štaba operacije ALTHEA iz SHAPE, Tatjana Jaksicova, strateški planer za operaciju ALTHEA,  Olivia De Guerry i pukovnik Rob Smeaton, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*