Dodik ponudio Džaferoviću i Komšiću da delegiraju pitanja za Putina

Predsjednik Rusije Vladimir Putin tokom posjete Beogradu sastaće se i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Sastanak s Putinom i teme koje će delegirati Dodik je komentirao u intervjuu za Vijesti.ba.
Kaže da je zadovoljan što ima privilegiju  ponovo sresti jednog tako važnog lidera i s njim razgovarati, sada i u novoj funkciji, jer otkad je izabran u Predsjedništvo susreta nije bilo.

– Ja tamo ne idem u ime Predsjedništva, nego idem kao srpski član Predsjedništva. I na to imam pravo da se sastanem. Ne želim da uzurpiram ništa kolegama. Čak sam ih pozvao i pitao da li ima neko pitanje koje oni misle da bih ja trebao da potenciram na tom razgovoru. Neki su mi rekli da, eto, oni nemaju nikakvog pitanja, da se ne slažu da ja idem. Ali ja njih nisam pitao da li ja trebam da idem ili ne. Naravno, ja koristim svoje pravo da to uradim. I mislim da je glupo propustiti priliku da se sretnete s jednim takvim liderom svjetskog kalibra kao što je Vladimir Putin, kaže Dodik.

Na pitanje šta su mu konkretno odgovorila druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, Dodik odgovara:

– Pa, evo, ja sam pokušao da pitam moje kolege iz Predsjedništva. Jedan od njih je rekao da on nema nikakvih pitanja. OK. Ali mislim da je s moje strane bilo fer da pitam – ako je problem nešto oko gasa, ili ako ja nešto mogu da pomognem, i ako to pomaže da recimo Sarajevo u narednim godinama dobije veće količine gasa i poveća korištenje gasa i smanjenje zagađenosti, koje očigledno pritiska Sarajevo i Istočno Sarajevo, entitetska linija nije podijelila vazduh, nego je isti taj vazduh ovdje – taj član Predsjedništva mi je rekao da nema ništa. Drugi je rekao da će mi nešto javiti sutra. Ali u svakom slučaju, hoću da potenciram – ne razlike među nama, nego mislio sam da je važno ako imamo priliku da se sretnemo sa tako važnim ljudima, da je iskoristimo za sve, kaže Dodik za Vijesti.ba

Dodaje da će razgovarati o onome što je važno za RS.

– Razgovarat ću o tome da vidimo da nastavimo dalju realizaciju izgradnje gasovoda Bijeljina – Banja Luka, da na tom nivou energetske stabilnosti RS-a pokušamo da obezbijedimo izgradnju određenih elektrana na gas i o tim razvojnim planovima vezano za turski tok, za koji treba očekivati da će preko Bugarske, ukoliko ne bude problema sa EU ili na neki drugi način, sigurno stići u Srbiju. Ako dođe u Srbiju, onda tu i BiH može da participira. Možda je to prilika da povećamo naše zahtjeve vezano za tu energetsku stabilnost. Ako jedna visoko razvijena Njemačka pravi sjeverni tok 2, pa čak se razgovara i o sjevernom toku 3, onda je valjda logično da i mi ovdje pokušamo da gradimo i razvijamo planove vezano za veće korištenje gasa. I u tom pogledu ja smatram da mi treba da razgovaramo, navodi Dodik i dodaje:

– Naravno, ja nemam mandat da o tome razgovaram u ime Federacije, pa neću to ni pokušati, jer ne želim da ništa uzurpiram. Ali ću svoje lično mišljenje reći da bi bilo dobro da u tim razvojnim planovima za čitavu BiH se ostavi jedna količina, ne samo gasa koji je potreban stanovništvu za grijanje, nego i za industriju. Nesumnjivo je da je Rusija najbogatija sa rezervama gasa i računa se da za nekoliko stotina narednih godina ima rezerve gasa za potrebe koje su povećane. Ali ono što mi moramo da razumijemo u tom pogledu jeste da je Rusija u zadnjih nekoliko godina dobila jednog velikog potrošača koji se zove Kina i oni grade gasovod i naftovod dugačak više od 2.000 kilometara. Kad se to završi, taj konzument Kineza kojih ima 1,3 milijarde, i njihova industrija i sve to sigurno će odvući komercijalnu pažnju Rusa vezano za prodaju gasa na taj prostor. I u tom pogledu je veoma važno da mi sada imamo neke planove i da možemo nešto da razgovaramo. Separatno, možemo nešto da uspijemo, ali mislim da bismo mogli i integralno. I Rusima je u interesu da umjesto 100, prodaju 500 kubika, ako mogu. I zato sam mislio da je dobro da razgovaram.

Misli da je pristojno očekivati, iako nije razgovarao sa kolegama u Predsjedništvu, da ukoliko bi došao poziv predsjednika Putina da njih trojica posjete Rusiju, on bi bio spreman da tome da saglasnost.

– Za to se upravo i koriste takvi sastanci, za koji neki misle da ne treba da se dese, kaže Dodik.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*