Ubijen novinar koji je istraživao korupcijske afere u fudbalu

U Gani je ubijen novinar koji je istraživao korupciju i prevare u fudbalu u toj afričkoj državi. Policijski zvaničnici Gane saopćili su kako je novinar Ahmed Hussein-Suale ubijen sinoć hicima iz automatskog oružja.

Prema preliminarnim izvještajima, odbjegli ubica je pucao s motocikla i pogodio novinara Hussein-Sualu dva puta u prsa i jednom u predjelu vrata.

Hussein-Suale je član istraživačkog tima Tiger Eye Private Investigations i istraživao je korupciju u fudbalskim ligama Ghane.

Njegov izvještaj o novčanim poklonima koje su primali pojedini članovi, doveo je do doživotne suspenzije predsjednika Fudbalskog saveza Gane.

BBC Africa Eye napravila je dokumentarac o skandalu, nakon što im je dozvoljen pristup istrazi koju je vodio kontroverzni novinar Anas Aremayaw Anas. Nakon što je BBC emitovao film, ganijski član Parlamenta Kennedy Agyapong, dijelio je fotografije novinara Husseina-Suale i pozivao na osvetu protiv njega.

„Ukoliko dođe ovdje, pretucite ga“, govori Agyapong u videu objavljenom na siteu Ghana Web. „Šta god da se desi, snosit ću posljedice.“

U poruci na društvenim mrežama vlasnik istraživačke mreže Tiger Eye, G-din Anas je objavio da ga ubistvo člana tima neće ušutkati.

Ahmed Hussein-Suale je sa BBC-jem surađivao na nekoliko priča uključujući i istragu o prodaji dijelova tijela za ritualni obred i Malawiju.

Inače, nasilje nad novinarima je rijetko u Gani. Prema navodima Međunarodne udruge novinara posljednji put kada je u Gani ubijen novinar bilo je 2015. Navodi se i to da je u Africi u 2017. ubineno ‘samo’ osam novinara.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*