Produženje pritvora za Muniba Ahmetspahića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da se pritvor Munibu Ahmetspahiću, osumnjičenom za boravak na sirijskom ratištu, produži za još 15 dana dok Sud BiH ne odluči o optužnici. Odbrana je predložila da se osumnjičeni pusti na slobodu uz mjere zabrane.

Tužilac Dubravko Čampara je rekao da ga je sudija za prethodno saslušanje obavijestio da neće moći u zakonskom roku od pet dana odlučiti o podignutoj optužnici protiv Ahmetspahića te da se Sudskom vijeću obrati za produženje pritvora za 15 dana, javlja BIRN BiH.

“Suštinski su isti razlozi za pritvor kao i ranije koji su navedeni. Dokazi potkrepljuju osnovanu sumnju i nijedna okolnost se u međuvremenu nije promijenila, kada se ranije odlučivalo o pritvoru. Tražimo da se za još 15 dana produži pritvor kako bismo sudiji za prethodno saslušanje izašli u susret”, obrazložio je tužilac Čampara.

Tužilaštvo BiH Ahmetspahića tereti da je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija tzv. Islamske države “Jabhet al-Nusra“ i “Al-Nusrah Front”.

Kako je navedeno u podignutoj optužnici, tereti se da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom čega je i teško ranjen na području Sirije.

Ahmetspahić je uhapšen krajem novembra 2018. godine na Aerodromu Sarajevo zbog sumnje da je učestvovao u ratu u Siriji, a ranije je pravosnažno oslobođen optužbi za organizovanje terorističke grupe, odnosno da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Jašarević je zbog ovog napada osuđen na 15 godina zatvora.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*