CIK BiH će smjenjivati članove općinskih izbornih komisija, moguće i da krivično odgovaraju

Ukoliko se dokaže krivična odgovornost članova pojedinih općinskih izbornih komisija zbog netačnog publikovanja podataka, Centralna izborna komisija će nakon objave zvaničnih izbornih rezultata uputiti prijave Tužilaštvu BiH.

Također, CIK će na svojoj prvoj sjednici nakon objave rezultatat razmotriti odgovornost svih članova biračkih odbora i općinskih izbornih komisija koji nisu svoj posao obavljali u skladu sa zakonom, te ih kazniti novčano ili ih smijeniti, piše bh. novinska agencija Patria.

Deset dana nakon održavanja Općih izbora, bit će na čak 48 biračkih mjesta ponovljeno brojanje glasačkih listića. Radi se o netačnom unosu podataka ili kašnjenju u dostavi podataka, što također podliježe ne samo novom brojanju već i sankcionisanju.

CIK je svoj dio poslao odradio i radi, ali u cijelom lancu zakazale su pojedine općinske izborne komisije ili članovi biračkih odbora.

Prema Izbornom zakonu, u Centar za brojanje moraju stići već prebrojani glasački listići, sa popunjenim formularima,. te se treba samo potvrditi tačnost dostavljenog.

No, ovoga puta to nije urađeno na čak 48 mjesta. Ko će i da li će odgovarati, saznat će se za 20-ak dana, kada će CIK razmotriti sve neregularnosti koje su se događale na biračkim mjestima odnosno u općinskim izbornim komisijama.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*