U BiH pao prvi snijeg, u Sloveniji poplave, olujni vjetar u Hrvatskoj

Nepovoljne vremenske prilike i pad temperature, zahvatile su većinu zemalja regije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U BiH je nakon perioda sunčanih intervala, došlo do naglog zahlađenja, a od jutarnjih sati kiša pada u većini dijelova zemlje. U glavnom gradu BiH Sarajevu, već u popodnevnim satima počeo je padati i prvi ovosezonski snijeg. Najave meteorologa pokazuju da će temperature padati s odmicanjem dana. Vrhovi većine bh. planina prekriveni su snježnim pokrivačem.

Narandžasti meteoalarm izdat je za područje cijele zemlje zbog obilnih padavina koji prati olujni vjetar i grmljavina. Nepovoljne vremenske prilike bit će nastavljene i u danima vikenda.

Zahlađenje je stiglo i u Hrvatsku, a jaki vjetar sa kišom čupao je stabla i lomio grane. U većini dijelova zemlje je olujno vrijeme. Prvi snijeg u ovoj mediteranskoj zemlji zabilježen je u Gorskom Kotaru. Nadležne službe upozoravaju vozače da na put pojedinim cestama ne kreću bez zimske opreme budući da je učestala pojava ledenog snijega.

Miholjsko ljeto završeno je i u susjednoj Crnoj Gori, a većina dijelova ove zemlje zahvaćena je kišom i jakim vjetrom. Tokom noći sa srijede na četvrtak, osjetno zahlađenje zahvatit će cijelu zemlju, a prema najavama metereologa, temperature će pasti za oko 10 stepeni. U planinskim predjelima očekuje se snijeg.

Sa olujnim nevremenom praćenim obilnim padavinama suočila se i Slovenija gdje je došlo do izlijevanja iz korita pojedinih potoka i manjih rijeka. Olujni vjetar tokom dana je nosio krovove i lomio grane drveća u Mariboru, dok je zbog poplava zatvoreno nekoliko škola i vrtića u prijestolnici Ljubljani.

Kada je riječ o Srbiji, ona je zahvaćena vjetrom koji dolazi sa jugozapada, a metereolozi tokom noći očekuju kišu koja bi mogla prerasti u susnježicu i snijeg.

(AA)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*