Novi saziv Doma naroda tek nakon odluke Ustavnog suda BiH

Najbolji izlaz iz sve ove problematike s federalnim Domom naroda bio bi da se konstituiše novi saziv, ali isključivo na osnovu ustavnog Uputstva Centralne izborne komisije (CIK) BiH, smatra predsjedavajući federalnog Zastupničkog doma Elvir Karajbić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Karajbić ističe da bi Ustavni sud BiH promptno i u najkraćem mogućem roku trebao odlučiti po apelacijama podnesenim na Uputstvo CIK-a BiH o raspodjeli mandata u Domu naroda FBiH.

Naš sagovornik podsjeća da je CIK u svom Uputstvu primijenio popis iz 2013., iako u Ustavu BiH jasno piše kako će se za implementaciju izbornih rezultata popis iz 1991. godine primjenjivati sve do provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno okončanja povratka izbjeglih i raseljenih osoba na svoja prijeratna ognjišta.

– Ukoliko bi Ustavni sud u najkraćem mogućem roku riješio to pitanje, imali bismo jasniju sliku, a najbolje rješenje bi bilo da se formira novi Dom naroda, ali na osnovu ustavnog, a ne neustavnog CIK-ovog uputstva – poručuje Karajbić.

Također, kako je naveo, tu je još i mogućnost da Ured visokog predstavnika (OHR), kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, donese svoju odluku po kojoj bi se popunjavao Dom naroda.

Na naše pitanje smatra li da stari saziv ovog Doma ima legitimitet za usvajanje budžeta Federacije BiH za 2019. godinu, Karajbić ističe da, ako se posmatraju ranije presude Ustavnog suda – u njima se govori o kontinuitetu i stalnosti vlasti.

– Znači, sve dok oni crpe prava, trebaju imati i obaveze. Ali, s druge strane imamo i ovo zajedničko saopštenje OHR-a, Delegacije EU i Ambasade SAD-a u BiH, koji imaju drugačiji stav.

Mislim da u ovakvoj situaciji bez odugovlačenja stvari u svoje ruke trebaju uzeti ili OHR ili Ustavni sud BiH – zaključuje Karajbić u razgovoru za Vijesti.ba.

(D.K./Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*