Oluja “Gonzalo” paralizirala Austriju, u pokrajini Tirol 150 cm snijega

Oluja “Gonzalo”, jake kišne i snježne padavine zadaju probleme širom Austrije. U mjestima Selden (pokrajina Tirol) i Leh (Vorarlberg) prizor je trenutno kao usred zime, pošto je u roku od svega par sati palo 150 centimetara snijega.

Jake padavine u toku noći i ranog jutra izazvale su poplave i probleme u saobraćaju na teritoriji austrijske pokrajine Salcburg.

Tako je autoput Tauernautoban, u predjelu Kachberg i Tauerntunela morao privremeno da bude zatvoren, jer su proklizavala vozila i ispriječila se na putu, saopćila je policija.

I u drugim dijelovima ove pokrajine padavine su izazvale kolaps u saobraćaju, pošto je iščupano drveće prepriječilo put.

U nižim predjelima, umjesto snijega, padale su velike količine kiše koje su poplavile mnoge podvožnjake i podrume.

Vatrogasci su imali pune ruke posla tokom noći na ispumpavanju vode koja je prodirala u kuće.

Samo tokom jutra količina padavina iznosila je između 50 i 70 litara po kvadratnom metru, prenio je Josef Haslhofer iz Zavoda za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG).

U pokrajini Tirol su brojna domaćinstva ostala bez struje, a i željeznički saobraćaj je u prekidu između Landeka i Bludenca.

U saobraćajnim udesima povrijeđeno je više osoba, pošto su mnogi, i pored snježnih padavina, krenuli na put koristeći ljetnje gume.

Eksperti upozoravaju i na kratkoročno kritičnu situaciju u vezi snježnih odrona, do kojih bi moglo doći, prenosi Tanjug.

Na istoku Austrije olujni vjetar i dalje zadaje probleme, jer dostiže, na primjer u Beču, brzinu do 70 kilometara na sat, u pokrajini Burgenland čak 80 kilometara na sat, a na planini Semering i do 120 kilometara na sat.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.