Štrajk taksista u Madridu

Štrajk taksista u Španiji, koji traže ograničavanje transportnih usluga kompanija koje nude usluge prevoza putem aplikacija poput Ubera i Cabifyja, paralizovao je život u Madridu.

Štrajk traje od početka sedmice, a taksisti su za današnje proteste odabrali mjesto održavanja jednog od najvažnijih događaja u ovom španskom gradu – svečano otvorenje 39. Međunarodnog sajma turizma.

Smatraju da će na ovaj način čuti njihov glas. Taksisti su se okupili ispred Fitura u kojem je planiran sajam, a na kojem je učešće najavilo više od 10.480 firmi iz 165 zemalja svijeta.

Paljenjem guma su zatvorili cestu prema sajamskom prostoru želeći na ovaj način spriječiti učesnike da prisustvuju svečanom otvorenju.

Sporednim putem na sajam je došao i španski kralj Felipe VI. Taksisti su na kratko blokirali i autoput u blizini sajamskog prostora.

Došlo je i do sukoba sa policijom te je priveden jedan taksista. Povrijeđeno je pet policajaca i šest taksista.

Taksisti u Barceloni poručili su da će čekati večerašnju odluku Vlade i da će onda znati da li će prekinuti ili nastaviti štrajk.

Sud u Barceloni prošle godine je poništio odluku o ograničavanju rada Ubera i Cobifyja, na šta su burno reagirali španski taksisti.

Taksi vozači od Vlade traže da se Uberu i Cobifyju dozvoli rad, ali u omjeru jedno takvo vozilo naspram 30 taksi vozila.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*