UNICEF: Djeca koja rade na ulici u BiH prolaze sve vrste zlostavljanja

Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), u saradnji s Federalnim zavodom za javno zdravstvo i Mobilnim timom za prevenciju prosjačenja iz Sarajeva kao i osobljem četiriju dnevnih centara za djecu uradio je istraživanje o djeci u BiH koja prosjače i rade na ulici.

Rezultati do kojih su došli zabrinjavajući su, ali i ohrabruje podatak da postoji zainteresiranost svih segmenata društva za rješavanje tog problema u BiH.

Predstavnik UNICEF-a za BiH Ayman Abulaban kazao je danas novinarima da istraživanje ima namjeru doprinijeti svjesnosti svih za postojanje tog problema, ali je to i pokušaj da se nađu praktična rješenja.

Prema njegovom mišljenju, odgovornost za taj problem, osim nosilaca vlasti javnog sektora, imaju i svi građani ove države, a u njegovom rješavanju važna je i uloga civilnog društva.

Abulaban podsjeća da ovdašnji zakoni zabranjuju rad djece na ulici, ali i dodaje da je problem u njegovom provođenju.

” Postoje propisi o obaveznom obrazovanju djece, o zabrani rada djece. Međutim, pitanje je kako se oni provode, u kojoj mjeri” – kazao je.

U istraživanju je uočeno da djeca koja rade na ulici prolaze sve vrste zlostavljanja, svakodnevno i cjelodnevno. Često su gladna, žrtve raznih vrsta iskorištavanja, većina nema priliku za obrazovanje, niti da u potpunosti razviju svoje potencijale.

“Nažalost, takvu djecu viđamo na ulicama, u većim i manjim gradovima u ovoj državi. Ima ih dosta, ali je dobra vijest da postoji interes za rješavanje tog problema” – rečeno je.

Autorica istraživanja Ruth Rosenberg mišljenja je da su rezultati istraživanja zabrinjavajući, ali je istakla i pozitivan segment poput onog da većina ispitanika ima pristup zdravstvenoj zaštiti.

I ona je istaknula da postoji zainteresiranost za rješavanje problema djece koja rade na ulici i njihovih porodica te precizirala da to podrazumijeva koordinaciju vladinog i nevladinog sektora, policije i centara za socijalni rad, škola….

Istraživanjem je uočeno da u Sarajevu ima 638-oro djece od 7 do 18 godina koja rade na ulici, u Mostaru 182, u Tuzli 192, a u Banjoj Luci ih je 63-oje.

Iznos kazne za prosjačenje različit je, ali je dokazano da kazne i nisu baš učinkovite za rješavanje tog problema.

(RTV7/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*