Haški tribunal : Ratku Mladiću će se suditi i za masovnu grobnicu Tomašica

Pretresno vijeće na suđenju Ratku Mladiću danas je odobrilo zahtjev Tužilaštva da ponovo otvori svoj dokazni postupak kako bi predočilo nedavno otkrivene dokaze u vezi s masovnom grobnicom Tomašica koja se nalazi u općini Prijedor.

Zbog ovakve odluke Tužilaštvo će moći da u dokazni spis uvrsti dokaze šest vještaka i sedam svjedoka o činjenicama, kao i dodatne dokumentarne dokaze.

Vrijeme ponovnog otvaranja dokaznog postupka će odrediti Pretresno vijeće u dogledno vrijeme, najavljeno je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da ranije predoči dokaze u vezi s Tomašicom, s obzirom na to da je grobnica otkrivena u septembru 2013., u vrijeme kada je izvođenje dokaza Tužilaštva bilo već u toku i također uzimajući u obzir vrijeme potrebno za analizu grobnice, pribavljanje izjava svjedoka i izradu izvještaja vještaka.

Sudije su također utvrdile da su novi dokazi relevantni za taj predmet i da imaju dokaznu vrijednost, napominjući naročito tvrdnju Tužilaštva da “taj materijal daje jasniju sliku organiziranosti i masovnosti ubistava počinjenih u Prijedoru, kao i ulogu VRS-a (Vojske Republike Srpske) u njima”.

Vijeće je priznalo da će ponovno otvaranje produžiti suđenje, ali da to neće dovesti do neopravdanog odlaganja.

Sudije su uzele u obzir da je zahtjev Tužilaštva dostavljen u ranoj fazi izvođenja dokaza odbrane i da će odbrana “imati dovoljno prilike da u okviru svog dokaznog postupka predoči eventualne dokaze kao odgovor na material”.

Tužilaštvo je Pretresnom vijeću podnijelo zahtjev za ponovno otvaranje svog dokaznog postupka 26. augusta kada je zatražilo da predoči dokaze kojima prethodno nije imalo pristup, u vezi s nedavno otkrivenom masovnom grobnicom u Tomašici.

Odbrana je svoj odgovor na zahtjev Tužilaštva podnijela 9. septembra tvrdeći, između ostalog, da bi ponovno otvaranje dokaznog postupka u ovoj fazi nanijelo štetu izvođenju dokaza odbrane te da bi prekid suđenja bio neizbježan jer je odbrana usred izvođenja svojih dokaza.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske bosanskih Srba (VRS), optužen je za genocid i brojne druge zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do kraja 1995. godine.

Prvobitna optužnica protiv Ratka Mladića podignuta je 25. jula 1995. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, uhapšen je 26. maja 2011. i prebačen na Međunarodni sud 31. maja 2011. Suđenje je počelo 16. maja 2012.

Od svog osnivanja Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osobe za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 141 osobe su okončani.

(RTV7/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*