Akcija “Gibraltar”: predao se deveti osumnjičeni

U jutarnjim satima, osumnjičeni Ejub Kučuk, koji se za vrijeme provođenja akcije „Gibraltar“ nalazio u inostranstvu, stupio je u kontakt sa pravosuđem i policijom i predao se policijskim službenicima SIPA.

Nakon predaje, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, realizovan je pretres njegovog stana i radnih prostorija, nakon čega će biti predat postupajućem tužiocu.

Tužilac i njegov tim radili su intenzivno u protekla 24 sata i ispitali sve osumnjičene koji su lišeni slobode.

Tužilac će u zakonskom roku uputiti prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene u ovom predmetu.

Pritvor će biti zatražen iz razloga opisanih u članu 132. ZKP BiH, a između ostalog bit će zatražen zbog opasnosti da bi osumnjičeni, boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Tužilaštvo BiH se ovom prilikom zahvaljuje svim policijskim službenicima iz SIPA i entitetskih policijskih agencija koji su učestvovali u realizaciji ove akcije, kao i kolegama iz Slovenije, Austrije i Hrvatske koji su pružili međunarodnu pravnu pomoć u ovom predmetu.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice protiv lica odgovornih za zloupotrebe i finansijske malverzacije u višemilionskim iznosima, za koje su oštećeni budžet i građani Bosne i Hercegovine.

(RTV7/FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.