Ronaldo zbog utaje poreza gubi vitešku titulu

Zvijezda Juventusa i reprezentacije Portugala, Cristiano Ronaldo, mogao bi da ostane bez odlikovanja u svojoj rodnoj zemlji, pošto je u Španiji priznao krivicu za utaju poreza.

Ronaldo je u utorak priznao krivicu za utaju poreza u periodu od 2011. do 2014. godine, kada je bio fudbaler Reala. On u tom vremenu nije prijavljivao ostvarene prihode na korištenje prava na svoj lik, zbog čega je osuđen na 23 mjeseca zatvora i 18,8 miliona eura kazne.

Ipak, on neće iza rešetaka, pošto su u Španiji zatvorske kazne ispod dvije godine uslovne, ali bi zato mogao da ostane bez viteške titule koju je dobio u Portugalu.

Ronaldo je 2014. godine odlikovan medaljom princa Enriquea i postavljen za velikog oficira ovog reda, dok je dvije godine kasnije dobio i odlikovanje za zasluge, nakon što je sa reprezentacijom osvojio Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa je najavio da bi Ronaldu zbog problema sa zakonom mogla da se oduzmu odlikovanja za zasluge, a da će odluku o tome donijeti nadležne sudske vlasti.

Sa druge strane Miguel Albuquerque, predsjednik regionalne vlade Madeire, ostrva gde je Ronaldo rođen, istakao je da njegov slavni sunarodnik nije kriminalac i da je sve do tumačenja zakona.

“Ovdje na Madeiri smo ga uvijek posmatrali kao dobru osobu. On je najslavniji Portugalac na svijetu”,rekao je Albuquerque.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*