Jasni stavovi OHR-a, SAD, EU i OSCE-a: Prihvatiti presudu Haškog suda

Hrvatski narodni sabor BiH (HNS) je usvojio novu Deklaraciju u kojoj se, između ostalog, negira presuda Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu u slučaju “Prlić i ostali“ te presuđeni Udruženi zločinački poduhvat.

Naime, u tački 5, u dijelu koji se odnosi na “Zaštitu digniteta Domovinskog rata“  navodi se:

– Odbacujemo kvalifikacije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o udruženom zločinačkom pothvatu koje se neutemeljeno i nepravedno pripisuju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Takva zlonamjerna kvalifikacija se, na žalost, koristi za pokušaj ostvarenja ratnih ciljeva jedne od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i eliminiranja hrvatskog naroda kao političkog subjekta u Bosni i Hercegovini. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije bio pozvan u predmetu „Prlić i drugi”, niti je on uopće pozvan, kako je i sam presudio 2007. godine, da odlučuje o pitanjima državne odgovornosti, jer je njegova nadležnost kaznena i proteže se samo na pojedince.

S obzirom na ovakav stav HNS-a, danas je ponovo važno podsjetiti na stavove međunarodne zajednice po pitanju neprihvatanja presude Haškog suda upravo u slučaju “šestorke“. 29. i 30. novembra 2017.godine povodom presude su se oglasili OHR, OSCE-a, EU i Ambasada SAD-a.

OHR: Prihvatiti presudu

Zločini koje su počinili danas osuđeni pojedinci nanijeli su bol i patnje mnogima u Bosni i Hercegovini, a za mnoge od njih stavljena je tačka na jedno tragično poglavlje. S obzirom da je u ovom predmetu donesena konačna presuda, moramo imati na umu da su to bila djela pojedinaca, a ne naroda i da svakome od nas treba suditi samo prema djelima, a ne prema nacionalnosti – rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko u novembru 2017. godine, komentirajući pravosnažnu presudu u predmetu “Prlić i ostali”.

Kako je saopćeno iz OHR-a, visoki predstavnik je iskoristio priliku da još jednom pozove sve u BiH da prihvate ovu konačnu presudu i krenu dalje putem pomirenja.

– Istina i pravda su jedini put naprijed, a istovremeno i jedini put ka stvarnom pomirenju i boljoj budućnosti. Način na koji se Njemačka izborila sa svojom prošlošću – iskreno i energično – upravo je ono zbog čega je ta zemlja tako dramatično napredovala i stekla poštovanje cijeloga svijeta. Da bi se postiglo isto, ova presuda, kao i druge koje je donio MKSJ, mora se u potpunosti poštovati i ne smije se politizirati – naveo je tada visoki predstavnik, dodajući da ju treba shvatiti i kao prekretnicu ka boljoj budućnosti.

Inzko u svojoj reakciji zaključuje kako su pravda i istina možda spore, ali sada kada su dostignute treba odati počast žrtvama i pustiti ih da počivaju u miru.

Ambasada SAD: Prihvatiti presudu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH priopćila je također u novembru 2017. godine kako je upoznata s presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da te SAD podržavaju važan rad ovog Suda i poštuju njegovu presudu.

– Presuda u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena. Apelujemo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana – navodi se u tadašnjem saopćenju za javnost Ambasade SAD-a u BiH.

Delegacija EU:  Političkih lidera da iskažu poštovanje žrtvama

Presuda Žalbenog vijeća u slučaju “Prlić i drugi” pred Međunarodnim sudom za krivičnu pravdu (MKSJ) privela je kraju slučaj započet 2004. godine, a koji se bavio tragičnim događajima, navodi se u izjavi Delegacije EU-a i Ureda specijalnog predstavnika EU-a u BiH.

Ističe se da “ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjavanja fundamentalni su principi. Suosjećamo sa preživjelima i onima koji su izgubili svoje najmilije”.

– Iako ne komentarišemo pojedinačne presude, u potpunosti poštujemo odluke MKSJ-a i podržavamo njegov rad. Snažno naglašavamo potrebu za potpunom saradnjom sa MKSJ-om, kao i sa njegovim nasljednikom, Mehanizmom za međunarodne krivične sudove. Evropska unija se nada da su sve zemlje u regiji odlučne i posvećene radu s ciljem pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Očekujemo od svih političkih lidera u regiji da iskažu poštovanje žrtvama kroz zastupanje i poštivanje ovih opredjeljenja – ističe se u izjavi iz 2017. godine.

OSCE: Najbitnije poštovati presudu

Šef Misije OSCE u BiH Bruce Berton komentarisao je burne reakcije zvaničnika Hrvatske na presudu Haškog tribunala u slučaju “Prlić i ostali”. Odluku je donio međunarodni sud i najbitnija stvar je da se takva odluka poštuje, poručio je Berton.

“Ovo nije presuda protiv hrvatskog naroda, već protiv pojedinaca, posebno pojedinaca koji su već ranije osuđivani za krivična djela. Tužno je vidjeti da se ovo pominje u kontekstu evropskih integracija. Međutim, ponoviću, ovo je presuda protiv pojedinaca”, rekao je Berton, također u novembru 2017. godine.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*