Merkel pozvala sve građane da se bore protiv antisemitizma

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je, uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, pozvala sve građane da pomognu u borbi protiv antisemitizma.

– Danas vidimo različite vrste antisemitizma. Tu je mržnja prema Jevrejima od strane našeg lokalnog stanovništva, ali i od muslimanskih migranata – poručila je njemačka kancelarka.

Posljednjih godina, u Njemačkoj je došlo do porasta broja napada na Jevreje, što je navelo vladu da imenuje komesara za borbu protiv antisemitizma, prenosi Anadolija.

Na osnovu Rezolucije Generalne skupštine UN-a, 27. januar obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Ovaj datum izabran je zbog dana kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili preživjele zatvorenike logora smrti Auschwitz – koji je simbol holokausta i stradanja civila.

Donošenjem zvanične Rezolucije o sjećanju na žrtve holokausta i prihvatanjem Rezolucije protiv negiranja holokausta kao istorijske činjenice, UN su obavezale svoje članice da aktivno djeluju na obrazovanju i prevenciji genocida u budućnosti.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*