Promovisana knjiga o historiji benda “Bijelo dugme”

“Šta bi dao da si na mom mjestu” naziv je knjige koja donosi najzanimljivije detalje iz života benda “Bijelo dugme” i promovisana je sinoć u Sarajevu pred brojnim poštovaocima rada grupe koja je srušila sve diskografske rekorde do tada.
Autor knjige je Dušan Vesić koji je kazao da kada je počeo pisati ovu knjigu mislio je da će to biti definitivna biografija grupe “Bijelo dugme”, ali od kada je knjiga objavljena promijenio je to mišljenje jer je u međuvremenu shvatio da bi ova grupa mogla imati još jednu kreativnu fazu.

– Ovo je knjiga je definitivno otišla daleko od svega šta se pisalo o “Bijelom dugmetu” do sada posebno ako se uzme u obzir njihov planetarni fenomen jer su oni po mnogo čemu bend za Guinnessovu knjigu rekorda. To je jedina ozbiljna rock'n'roll grupa istočno od Londona – smatra autor.

Za njega su oni jedini dokaz da je autentična rock'n'roll karijera moguća izvan engleskog govornog područja i takav primjer ne postoji niti u jednom drugom jeziku. To je bend koji je jedini na jednom mjestu prodao 10.000 ulaznica.

Od pojave benda pa do njegovog kraja sve se mjeri oko “Bijelog dugmeta” jer je svako želio da bude na njihovom mjestu, a autor se odlučio za ovakav naziv knjige jer je to naziv njihovog najvažnijeg albuma iako smatra da to vjerovatno nije njihov najbolji album.

O “Bijelom dugmetu” govorili su basisti Zoran Redžić i Mustafa Kurtalić kazavši da knjiga objedinjuje mnoge stvari o životu ovog benda iako se mnogo toga zna o grupi.

Kurtalić je podsjetio da je Vesić prvi napisao knjigu o ovom bendu koja je tada bila historija “Bijelog dugmeta” te je dodao da osim činjenica o bendu autor je uspio opisati i atmosferu oko benda u tom vremenu.

Za njega je “Bijelo dugme” nesporno najznačajnija stvar koja se desila na muzičkoj sceni BiH i uopće tadašnje Jugoslavije, a sve prije nastanka “Bijelog dugmeta” je bilo naivno posebno jer je prvi bend koji je uveo sve standarde zapada od instrumenata, ponašanja do odnosa prema medijima uz muziku koja je zvučala engleski.

Inače, zbog ovog benda izmišljeni su diskografski trofeji jer su do njih postojale srebrne i zlatne ploče za male tiraže koje su oni imali poslije tri dana od izdavanja albuma, a potom su nastale platinaste i dijamantne ploče. To je prva grupa na prostoru bivše Jugoslavije koja je punila hale jer su domovi kulture za njih bili mali.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*