(VIDEO) Kolegij gradonačelnika Tuzle o fondu solidarnosti za liječenje teško oboljele djece

Informacija o problematici zdravstvene zaštite djece, analiza propisa iz oblasti zdravstvene zaštite, te Inicijativa za donošenje Zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje teških oboljenja djece, bila je jedina tačka dnevnog reda današnje sjednice Kolegija gradonačelnika Tuzle.

Kako je istaknuto analiza je pokazala nejednakost, pa se u nekim kantonima izdvaja oko 400, a u nekom oko 800 KM po pacijentu. Zavod zdravstvenog osiguranja TK je u 2018.godini imao oko 10 miliona KM neutrošenih sredstava što se nebi smjelo dešavati, jer je mnogo pacijenata koja svoja prava nisu ostvarili. Donošenjem predloženog zakonskog rješenja, umnogome bi se pomoglo najranjivijoj kategoriji stanovništva, jer bi se djeci omogućilo liječenje u BiH i inostranstvu.

Iako izvodno nisu nadležni za oblast zdravstva, u budžetu Grada Tuzle postoji stavka koja se odnosi na pomoć građanima u stanju socijalne potrebe, koja se u procentu od oko 95% odnosi upravo na pomoć u liječenju i nabavci ortopedskih pomagala. Za posljednjih 10 godina za ove namjene je izdvojeno oko 7,5 miliona KM, a u ovogodišnjem budžetu je planirano 727.000 KM.

Ova Inicijativa će se naći već na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*