Ratku Mladiću će se suditi i za masovnu grobnicu Tomašica

Pretresno vijeće na suđenju Ratku Mladiću je odobrilo zahtjev Tužilaštva da ponovo otvori svoj dokazni postupak kako bi predočilo nedavno otkrivene dokaze u vezi s masovnom grobnicom Tomašica koja se nalazi u općini Prijedor.

Zbog ovakve odluke Tužilaštvo će moći da u dokazni spis uvrsti dokaze šest vještaka i sedam svjedoka o činjenicama, kao i dodatne dokumentarne dokaze.

Vrijeme ponovnog otvaranja dokaznog postupka će odrediti Pretresno vijeće u dogledno vrijeme, najavljeno je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da ranije predoči dokaze u vezi s Tomašicom, s obzirom na to da je grobnica otkrivena u septembru 2013., u vrijeme kada je izvođenje dokaza Tužilaštva bilo već u toku i također uzimajući u obzir vrijeme potrebno za analizu grobnice, pribavljanje izjava svjedoka i izradu izvještaja vještaka.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske bosanskih Srba (VRS), optužen je za genocid i brojne druge zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima, bosanskim Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini od maja 1992. do kraja 1995. godine.

Prvobitna optužnica protiv Ratka Mladića podignuta je 25. jula 1995. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, uhapšen je 26. maja 2011. i prebačen na Međunarodni sud 31. maja 2011. Suđenje je počelo 16. maja 2012.

Od svog osnivanja Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osobe za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 141 osobe su okončani.

(MOJportal  RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*