Tači pisao Trumpu: Spremni smo za kompromise sa Srbijom

Predsjednik Kosova Hašim Tači poručio je predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trumpu da je spreman za kompromise sa Srbijom u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

U pismu, koja objavljuje koha.net kosovski predsjednik odgovara na pismo američkog predsjednika iz decembra prošle godine i obavezuje se da će izvršiti svoje obaveze i apelovati kod građana Kosova da govore jednim glasom tokom razgovora, u miru i da se uzdrže od djelovanja koje bi učinilo teško mogućim postizanje sporazuma.

U pismu Tači ističe da je spreman i voljan da na potrebne kompromise kako bi se postigao sveobuhvatan i balansiran sporazum koji bi obuhvatio sva otvorena pitanja i okončao vjekovni sukob sa Srbijom.

„Postignuti sporazum ne bi bio privremeni mir ili zamrznuti sukob. Mi se trudimo da izađemo iz ovog kruga i postignemo stalni sporazum kojim će obje strane priznati jedna drugu i da se odreknemo sukoba i da se Kosovo učlani u UN“ kaže se u pismu predsjednika Tačija.

Kosovski predsjednik ističe da postizanje takvog sporazum zahtjeva maksimalno angažovanje dvaju strana.

U pismu američkom predsjedniku Tači je naveo da se raduje tijesnoj saradnji sa predsjednikom Trumpom i mnogim prijateljima u SAD u razvoju ove diplomatske inicijative.

„I kako ste širokogrudo sugerisali nema boljeg načina na koji bismo proslavili naš uspjeh nego da pratimo vaše liderstvo i da vam se pridružimo u Bijeloj kući, gdje se mir i historija stvaraju zajedno“, navodi se u pismu Tačija.

Tači je pozvao američkog predsjednika da posjeti Kosovo, „da se susretne sa najameričkijim narodom i Amerikancima koji služe na Kosovu i da bude svjedok zajedničkog uspjeha u izgradnji multietničkog Kosova opredjeljenog za mir, slobodu i pravdu“.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*