U Banjaluci nastavljena sjednica Narodne skupštine RS

Razmatranjem Prijedloga zakona o plaćama zaposlenih u oblasti kulture, po hitnom postupku, u Banjaluci je nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Na dnevnom redu sjednice je i Nacrt zakona o Gradu Gradiška, zbog kojeg će se, ako bude usvojen, mijenjati Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Poslanici bi trebalo da razmotre Nacrt zakona o socijalnom stanovanju u tom entitetu te, između ostalog, izmjene Zakona o privrednim društvima i o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti.

Najavljeno je i razmatranje više izvještaja koji se odnose na rad pojedinih institucija u 2017. godini.

Narodna skupština je tokom jučerašnjeg rada razmotrila Prijedlog zakona o plaćama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda, kao i Prijedlog zakona o plaćama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima, po hitnom postupku.

Ovim zakonima se predlaže povećanje platnih koeficijenata za sve zaposlene u pomenutim oblastima, raspoređenih na radna mjesta sa visokom stručnom spremom, a s ciljem izjednačavanja njihovih zarada sa plaćama zaposlenih u ostalim oblastima javne uprave.

I vlast i opozicija podržavaju povećanje plaća zaposlenim sa visokom stručnom spremom u pomenutim oblastima za oko osam posto. Opozicija žali što je iz ovih zakona izuzeto tehničko osoblje u obrazovnim i kulturnim institucijama.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*