Održan sajam ˝Zdravo, domaće, prirodno˝

Vrhunska organizacija 3. međunarodnog sajma tradicionalnih domaćih proizvoda Brojne sajamske manifestacije, kao mjesto susreta i mogućnosti ostvarivanja novih poslovnih kontakata, svakako i čvrstih prijateljstava značajna su aktivnost privrednih komora a u cilju pružanja usluga svojim članicama. Ako je suditi po onima na kojima Kantonalna privredna komora Tuzla rado predstavlja svoje članice, privredne subjekte sa područja Tuzlanskog kantona, cilj je postignut.

U dva dana trajanja sajma, posjetioci na izložbenom prostoru “Privrede TK”, imali su priku prisustvovati prezentacijama proizvoda iz nekoliko firmi, proizvođača prehrambenih proizvoda.

Uz svesrdnu pomoć Hotela Tuzla, profesionalnog kuhara, somelijera i konsultanta Radoslava Jovanovića priređena je degustacija proizvoda Menproma. Proizvode od teletine, piletine, chili kobasice, tuzlanska roštiljska, “chef” Rade je pripremio u specijalnim začinima od bijelog luka, nekoliko okusa, proizvodom firme “Bajron” Kladanj, uz tuzlansku so i začin “Do-Do” Solane Tuzla. Služilo se sve uz peciva firme “Veda” Srebrenik u čijem je vlasništvu pekara “Klas” Srebrenik. Da se posebni domaći sirevi učine još posebnijim, zaslužno je čorokotovo ulje – ulje crnog kima pod nazivom “Nigellius” proizvod firme “Porta Naturae” Srebernik, ulje koje je od ove godine i na policama u zemljama Evropske unije, kako ističe Mustafa Šabić direktor firme. Na bijelom kozjem siru, sa crnim uljem, isticali su se i višestruko nagrađivani za kvalitet “kornišoni” firme “Fana” Srebrenik. Bilo je tu i domaćih rakija od šljive, jabuke, kruške te nezaobilazni proizvodi “Pivare” Tuzla, pivo, Tuzlanski kiseljak, Tuzlanska ledena.

Bilo je proizvoda i za najmlađe posjetioce a za to se pobrinula firma “Corn flips” Srebrenik, sve na izložbenom prostoru ukrašenom bosanskim čiilimima, tapiserijama, ručnim radovima iz tuzlanskog “Bosfama”. Posebnu pažnju plijenili su nesvakidašnji proizvodi od tikve koje priprema Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Veselčić” iz Špionice, općina Srebrenik. Na sajmu je posjetioce privlačio bogat i kvalitetan asortiman OPG “Veselčić” kojeg su činili ajvar i namaz od tikve, marmelada, slatko, kompot, sirup od tkve, sjemenke tikve golice i kolači od tikve. Na izložbenom sajamskom prostoru je posjetiocima prikazivan i film “Tuzlanski kanton Vaš poslovni partner” projekat Kantonalnalne privredne komore Tuzla, prezentovani su turistički potencijali Tuzlanskog kantona u prezentaciji iz Turističke zajednice Tuzlanskog kantona čiji direktor Nedret Fazlić je uspostavio brojne kontakte i u najboljem svjetlu predstavio turizam našeg kraja. Posjetioci mogli i pogledati reportaže RTVTK i TV “MiX” iz Kraljeva o posjeti privrednika Kraljeva Tuzli i privrednika Tuzlanskog kantona Kraljevu, privrednim susretima održanim tokom ljeta.

(Privredna komora TK/RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*