Brisel, Belgija - 30. januar 2019: Milorad Dodik (L), predsjedavajući Predsjedništva BiH i članovi Željko Komšić (C) i Šefik Džaferović (D2), susreli se danas u Briselu s Johannesom Hahnom (D), komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Jean Claudeom Junckerom (L2), predsjednikom Evropske komisije, i Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropskog vijeća, saopšteno je iz Predsjedništva. ( Predsjedništvo BiH - Anadolu Agency )

Predsjedništvo BiH u Briselu: Kandidatski status bio bi pozitivan signal za reformski proces

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović, susreli se danas u Briselu s Johannesom Hahnom, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Jean Claudeom Junckerom, predsjednikom Evropske komisije, i Donaldom Tuskom, predsjednikom Evropskog vijeća, saopšteno je iz Predsjedništva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na početku sastanka, članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Hahnu i Junckeru na iskrenoj i kontinuiranoj podršci BiH u kontekstu njenih evropskih integracija.

“Prva službena posjeta Predsjedništva BiH Briselu potvrđuje nastojanje da evropski put bude u središtu djelovanja u budućem periodu. Cilj je posvetiti se ispunjavanju obaveza koje su pred BiH kako bi naša zemlja 2019. godine ostvarila kandidatski status”, kazali su članovi Predsjedništva BiH.

Dodik, Komšić i Džaferović su informisali sаgovornike o političkoj situaciji u BiH i o procesu konstituisanja vlasti na svim nivoima, ističe se iz Predsjedništva BiH.

Juncker i Hahn su pozvali na rješavanje aktuelnih pitanja u BiH: proces formiranja vlasti na svim nivoima te dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika EK. Pozvali su članove Predsjedništva BiH da nastave predano raditi na reformama i održavanju političke stabilnosti. Kazali su da će BiH na svom evropskom putu BiH i dalje imati njihovu snažnu podršku.

Predsjednik Evropskog vijeća Tusk poželio je dobrodošlicu članovima Predsjedništva BiH i kazao da BiH ima prijatelje u Briselu.

“Formiranje vlasti na svim nivoima u BiH i konzistentnost u reformama biće najbolji argument državama članicama pri odlučivanju o poziciji BiH u procesu integrisanja u EU”, kazao je Tusk.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili predsjedniku EV na kontinuiranoj i nesebičnoj pomoći BiH u procesu EU integracija.

Informisali su sagovornika o političkoj situaciji u BiH te odnosima u regiji.

Naglasili su da bi pozitivno mišljenje Evropske komisije (avis) i preporuka za dobijanje statusa zemlje kandidata u ovoj godini, bili pozitivan signal za nastavak reformskih procesa, a od EU je zatražena podrška u ostvarivanju ovoga cilja, zaključuju iz Predsjedništva BiH.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*